Sernik czekoladowy
składniki: - 1/2 kg mąki (2-3 szklanki )
- 2 jajka
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki kakao
- 1 margaryna Kasia 225 g.
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- Wszystko wymieszać ze sobą .
- Przełożyć do blaszki lub tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia
- Wstawić na dwie godziny do lodówki.
- Po tym czasie wyjmij i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 na 15 minut
Składniki na masę serową:
- 1 kg twarogu mielonego
- 4 żółtka
- 2 łyżki masła lub śmietany
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
przygotowanie masy:
- Żółtka utrzeć z masłem i cukrem .
- Dodać stopniowo zmielony trzykrotnie twaróg.
- Roztopić tabliczkę gorzkiej czekolady.
- Na końcu dodać skórkę z cytryny lub pomarańcza wyparzoną.
- Gdy ciasto się podpiecze . Wyjmij.
- Nałóż na nie masę serową i wyrównaj.
- Wstaw do piekarnika . Wkładając foremkę z sernikiem do foremki z wodą i piecz jeszcze 30 minut w 160 stopniach.
- po czym wyjmij wystudź . Możesz posypać cukrem pudrem lub polewą czekoladową.
- Jeśli zdecydujesz się na polewę poczekaj aż zastygnie .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz