wtorek, 7 maja 2019

Marmoladki marchewkowe

 Marmoladki można oczywiście kupić gotowe.  Kto z was jadł Marmoladki marchewkowe?

marmoladki  marchewkowe 
składnik:

  • 1 kg marchewki
  • 50 dkg cukier ( 3 szklanki )
  • 1/2  szklanki wody
  •  olejek pomarańczowy
  • 1-2 łyżeczki soku z cytryny

przygotowanie 

  1. Marchewki umyć i oskrobać. Zetrzeć na tarce o drobnych oczkach 
  2. Z cukru i wody gotujemy syrop a następnie dodajemy  startą marchewkę. Gotujemy często mieszając (około 25 minut)
  3. pod koniec gotowania dodajemy olejek pomarańczowy.
  4. można także dodać odrobinę  soku z cytryny. 
  5.  Gotową galaretkę  przelewamy do półmiska i  schładzamy. Gdy zastygnie kroimy w prostokąty i posypujemy cukrem - kryształkami
  6. Można  tez z lekko wystudzonej masy formować  kuleczki dłońmi  zwilżonymi wodą i obtaczać je w cukrze -kryształkami


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz