marmoladki marchewkowe
składnik:- 1 kg marchewki
- 50 dkg cukier ( 3 szklanki )
- 1/2 szklanki wody
- olejek pomarańczowy
- 1-2 łyżeczki soku z cytryny
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjQAu-sccq5I6KNQMwAO6b9mSuQ834zVoVkmifxQ58TFRosZ_JmmFZE8z0drh1-cVNRlcPn4bCUfO4YPDE8hSzkYbSTEwdt4cY1dW8TkjcnaiYlZlRiVceVUDtCqV2CMj29NWmbAH6vwZQ/s1600/marmoladki_marchewkowe-300x225.jpg)
przygotowanie
- Marchewki umyć i oskrobać. Zetrzeć na tarce o drobnych oczkach
- Z cukru i wody gotujemy syrop a następnie dodajemy startą marchewkę. Gotujemy często mieszając (około 25 minut)
- pod koniec gotowania dodajemy olejek pomarańczowy.
- można także dodać odrobinę soku z cytryny.
- Gotową galaretkę przelewamy do półmiska i schładzamy. Gdy zastygnie kroimy w prostokąty i posypujemy cukrem - kryształkami
- Można tez z lekko wystudzonej masy formować kuleczki dłońmi zwilżonymi wodą i obtaczać je w cukrze -kryształkami
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz