Rozetki , czyli ciastka błyskawiczne
- 2 jajka
- 1 szklanka maki
- 3/4 szklanki wody
- cukier waniliowy
- 1 łyżka śmietany
- olejek np. śmietankowy
przygotowanie:
- Jajka rozrobić ze śmietaną , cukier waniliowy i dodajemy mąkę .
- Wlewamy tyle wody do ciasta aby uzyskać rzadkiego ciasta.
- Foremki dobrze nasmarować tłuszczem
- Następnie dobrze natłuszczone foremki zanurzamy w cieście,i wkładamy na rozgrzany ale nie gotującym się tłuszczu.
- Smażymy na złoty kolor
- Po wypchnięciu ciasta z foremki dzięki tłuszcze ciasto powinno łatwo zejść z foremki.
- Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem .
Ps. To ostatni przepis jaki znalazłam w zeszytach mamy. Choć pewnie nie ostatni mój wpis wspominków kulinarnych.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz