wtorek, 14 maja 2019

Rozetki , czyli ciastka błyskawiczne

 Szybkie , smaczne i maślane .
Rozetki , czyli ciastka błyskawiczne

składniki:

  •  2 jajka
  •  1 szklanka maki
  • 3/4 szklanki wody
  •  cukier waniliowy
  • 1 łyżka  śmietany 
  • olejek np. śmietankowy

przygotowanie:

  1. Jajka  rozrobić  ze śmietaną  , cukier waniliowy i dodajemy  mąkę .
  2. Wlewamy tyle wody  do ciasta aby  uzyskać   rzadkiego ciasta.  
  3. Foremki dobrze  nasmarować tłuszczem 
  4. Następnie dobrze natłuszczone foremki zanurzamy w cieście,i  wkładamy na rozgrzany ale nie gotującym się tłuszczu.
  5. Smażymy na złoty kolor 
  6. Po wypchnięciu ciasta z foremki dzięki tłuszcze  ciasto  powinno  łatwo zejść z foremki.
  7. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem .

 Ps. To ostatni  przepis jaki znalazłam w zeszytach mamy.  Choć pewnie nie ostatni mój wpis wspominków kulinarnych.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz