Postanowiłam je jednak przepisać .
Babeczki z jagodami.
- Pyszne babeczki z duża ilością owoców w budyniowym nadzieniem , to przysmak nie tylko dla dziecku .
- Dzikie jagody są bardziej aromatyczne i zawierają więcej witamin i soli mineralnych niż borówki amerykańskie.
- Deklarowany czas przygotowania to 45 minut , a przyrządzenia 35 minut.
- Jedna babeczka zawiera 410 kalorii
Babeczki z jagodami
8 foremek ( o średnicy 10 cm)
kruche ciasto
- 250 g mąki pszennej (1 i 1/2 szklanki )
- 125 g ( pół kostki ) masła z lodówki
- 5-6 łyżek cukru ,
- 1 jajko ,
- masło do wysmarowania foremek
- mąki do posypania stolnicy..
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiy6NfjQkqnx6qnRXRx0drDGTtBZ7REZfqYrS8Hb6OccoM2QDmtxoQ6fD6iOhhHImt7D7VgR_z6NYqnfiybhskZIeUSy6sEwMvP8hic-bXy-IyFQ6ZOEURJiMfoofZARCbVFPLAeJ3cDeI/s320/JAGDKIpionL-378x567.jpg)
masa
- szklanka mleka,
- 3 łyżki cukru
- 1 torebka budyniu waniliowego
- 125 g śmietanki
- 35 dag jagód
- cukier puder do posypania
przygotowanie
- Mąkę wysypać na stolnicę, dodać zimne masło pokrojone na drobne kawałki, cukier i jajko.
- Posiekać nożem i szybko zagnieść ciasto.
- Uformować kulę , zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut.
- Piekarnik rozgrzać do 200 stopni .
- Foremki wysmarować tłuszczem .
- Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim foremki
- Spody ciasta ponakrywać widelcem .
- Babeczki pieczemy przez około 15-20 minut . Po wyjęciu wystudzamy , następnie wyjmujemy z foremek .
- Ugotować budyń według przepisu na opakowaniu .
- Śmietanę ubić i wymieszać z budyniem .
- Jagody umyć i odsączyć z wody.
- Babeczki napełnić masą a na wierzchu ułożyć jagody.
- Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz