sobota, 8 czerwca 2019

Kalafior zapiekany z brokułami

Coś innego coś zdrowszego ale jednak zapiekanego :)

  • Delikatne zapieczone jarzyny  pełne witami i soli mineralnych to nie tylko  dodatek do potraw. 
  • Kalafior i brokuły są wyjątkowo nisko  kaloryczne
  • Kalafior zawiera dużo potasu , a brokuły witaminy c , żelaza i karotenu.
  •  Sugerowany czas na przygotowanie 40 minut,  a na przyrządzenie 15 minut.
Kalafior zapiekany z brokułami 
4 porcje

Składniki : 
  •  1 mały kalafior ( 75  dag)
  • 40 dag brokułów 
  • 20 dag Marchewki
  • 20 dag gotowanej szynki.
sos serowy
  •  50 g masła , 2 łyżki mąki
  • szklanka śmietany
  • pół szklanki mleka
  • 12 dag startego ementalera 
  • sól i pieprz 
  • starta gałka muszkatołowa
przygotowanie:
  1.  Z kalafiora usunąć głąb oraz liście, podzielić na różyczki . Opłukać i osuszyć
  2. Brokuły umyć i osuszyć . usunąć liście , odzieli różyczki , ogonki nieco skrócić i naciąć na krzyż. 
  3. Marchewkę obrać i pokroić w drobną kostkę 
  4. Szynkę pokroić w plasterki a następnie w cienkie pasma
  5. W garnku zagotować osoloną wodę. włożyć  kalafior i brokuł  . Gotować do miękkości.  Odsączyć na  sitku. 
  6. Marchewkę zalać do połowy wodą  i gotować około 10 minut  na małym ogniu  pod przykryciem. 
  7. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. 
  8. Masło rozpuścić w garnku i  zasmażyć na nim mąkę na brązowy kolor .  
  9. Wlać mleko i śmietanę i gotować 3-4 minuty  mieszając . 
  10. Wsypać starty ser oraz przyprawy i gotować jeszcze 2-3 minuty.
  11.  Jarzynę ułożyć w formie sufletowej , przybrać szynką i polać sosem serowym . 
  12. Piec około 15 minut  aż ser  nabierze jasnobrązowej barwy . . 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz