środa, 8 maja 2019

makaron z kapustką i wędzoną rybą

Brzmi  intrygująco.  Przepis z wycinka starej gazety.
makaron z kapusta i wędzoną rybą
składniki

  • 20 dkg makaronu (łazanki lub ruski) 
  • 30 dag kapusty kwaszonej
  • cebula
  • 8 dag margaryny lub słoniny
  • 25 dag wędzonej ryby.
  • 5 dag sera żółtego.
  • sól pieprz 
  • łyżka tartej bułki 
Przygotowanie :

  1. Ugotować makaron w osolonej wodzie i odcedzić.
  2. Kwaszoną kapustę ugotować  w małej ilości wody. Pod koniec odparowaną posiekać.
  3. cebulę drobno pokroić i podsmażyć.
  4. Dodać posiekaną kapustę i mocno podsmażyć.  
  5. doprawić do smaku solą, pieprzem  lub przyprawą chili.
  6. Rybę drobno pokroić 
  7. W dużej misce  wymieszać, Rybę z  kapustą , cebulą i makaronem .
  8. Dodać starty  żółty ser. 
  9. Wysmarować naczynie żaroodporne i posypać  tarta bułką . 
  10. Ułożyć w naczyniu wymieszane składniki.  Na wierz dołożyć pozostałą ilość tłuszczu i bułki tartej  
  11. Przed podaniem podgrzać  w piekarniku  10-15 minut . 180 stopni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz