wtorek, 14 maja 2019

Wieprzowina z jabłkiem

Owoce i mięso to dla mnie coś nietypowego. Czy może byś smacznie?
Wieprzowina z jabłkiem
składniki 
  • 1,5 kg wieprzowiny bez kości.
  • 2-3 cebule
  • 2 duże jabłka
  •  pieprz , sól , majeranek  
  • kostka smalcu
Przygotowanie: 
  1. Mięso umyć i  natrzeć solą, pieprzem i majerankiem. Odstawić na 30 minut do lodówki 
  2.  Naczynie żaroodporne lub  brytfankę nasmarować  tłuszczem. 
  3. Włożyć do naczynia ( brytfanki ) mięso 
  4. Cebulę pokroić w piórka
  5. jabłka pokroić w ćwiartki
  6.  Mięso posmarować smalcem i nalać  1 szklankę wody 
  7. przykryć pokrywką lub folią aluminiową .
  8. piec w piekarniku  godzinę.  w temperaturze 180 stopni. 
  9. Potężnieje odkryć i piec aż sie mięso przyrumieni.
  10.  W razie potrzeby podlać jeszcze wodą. 
  11. podawać mięso na półmisku pokrojone w  plastry polane sosem pieczeniowym
Sos pieczeniowy :

  •  cały smak z brytfanki 
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki śmietany
przygotowanie sosu  na bazie   pieczenia: 

  1. Cały tłuszcz z pieczenia mięsa przelać do rondelka i  dodać dwie łyżki  masła. 
  2. W kubku wody rozrobić łyżkę mąki i dwie śmietany i zalać tym   tłuszcz z brytfanki.
  3.  Zagotować. Gdy zgęstnieje  polać   pieczeń.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz