Wieprzowina z jabłkiem
składniki
Przygotowanie:
- Mięso umyć i natrzeć solą, pieprzem i majerankiem. Odstawić na 30 minut do lodówki
- Naczynie żaroodporne lub brytfankę nasmarować tłuszczem.
- Włożyć do naczynia ( brytfanki ) mięso
- Cebulę pokroić w piórka
- jabłka pokroić w ćwiartki
- Mięso posmarować smalcem i nalać 1 szklankę wody
- przykryć pokrywką lub folią aluminiową .
- piec w piekarniku godzinę. w temperaturze 180 stopni.
- Potężnieje odkryć i piec aż sie mięso przyrumieni.
- W razie potrzeby podlać jeszcze wodą.
- podawać mięso na półmisku pokrojone w plastry polane sosem pieczeniowym
Sos pieczeniowy :
- cały smak z brytfanki
- 1 łyżka mąki
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki śmietany
przygotowanie sosu na bazie pieczenia:
- Cały tłuszcz z pieczenia mięsa przelać do rondelka i dodać dwie łyżki masła.
- W kubku wody rozrobić łyżkę mąki i dwie śmietany i zalać tym tłuszcz z brytfanki.
- Zagotować. Gdy zgęstnieje polać pieczeń.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz