sobota, 11 maja 2019

placek drożdżowy ze śliwkami

Może to już było.  Może się wam znudziło. Przepis jednak  znaleziony i  chciałabym go zachować . Więc przepiszę puki widoczny na tych żółtych  stronach . Pewnie smakowałby mojej babci. Bardzo lubiła drożdżówki i śliwki.
Placek drożdżowy ze śliwkami 
Składniki:

  •  1/2 kg mąki
  • 4 żółtka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4  szklanki  topionego masła (może być roślinne)
  • 5 dkg drożdży
  • ciepłe mleko
  • szczypta soli
  •  starta  skórka z cytryny
  • 3/4 kg śliwek węgierek 
  •  cukier puder z wanilią do posypania

przygotowanie

  1. Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku  dodać łyżeczkę mąki i łyżeczkę cukru . Odstawić do wyrośnięcia na kilka minut.
  2. Dodać podpuszczkę do mąki i  i dodać ubite z cukrem żółtka  i tyle ciepłego mleka aby ciasto nie było zbyt gęste i dało się łatwo uformować ręką. 
  3. Wyrobić ciasto aby odstawało od reki i od miski 
  4. Dodać ciepłe  roztopione masło  i starta skórkę z cytryny . Zagnieść i odstawić pod przykryciem ( ściereczką ) na  trochę do wyrośnięcia 
  5. Wyłożyć wrośnięte ciasto   i rozwałkować je na placek około 2-cm  i przełożyć na blaszkę do pieczenia . 
  6. Na ciasto ułożyć umyte  połówki  śliwek bez pestek i posypać cukrem pudrem z wanilią . Wstawić do piekarnika na 25-30 minut  na 180 stopni. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz