Placek drożdżowy ze śliwkami
Składniki:- 1/2 kg mąki
- 4 żółtka
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki topionego masła (może być roślinne)
- 5 dkg drożdży
- ciepłe mleko
- szczypta soli
- starta skórka z cytryny
- 3/4 kg śliwek węgierek
- cukier puder z wanilią do posypania
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiJktQf7vqsu42vxRTHzLuSuF-nCcLOd397qYSuoM3vdl7LyMl-IEx2dM2KFHJJjPzljMkp4IPQQUOAgipP4NMASqdneZjJyxCgLFKzn6yoi5o95A2T66KL5jetmOU0rY9aHUTUZXwth28/s1600/images.jpg)
przygotowanie
- Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku dodać łyżeczkę mąki i łyżeczkę cukru . Odstawić do wyrośnięcia na kilka minut.
- Dodać podpuszczkę do mąki i i dodać ubite z cukrem żółtka i tyle ciepłego mleka aby ciasto nie było zbyt gęste i dało się łatwo uformować ręką.
- Wyrobić ciasto aby odstawało od reki i od miski
- Dodać ciepłe roztopione masło i starta skórkę z cytryny . Zagnieść i odstawić pod przykryciem ( ściereczką ) na trochę do wyrośnięcia
- Wyłożyć wrośnięte ciasto i rozwałkować je na placek około 2-cm i przełożyć na blaszkę do pieczenia .
- Na ciasto ułożyć umyte połówki śliwek bez pestek i posypać cukrem pudrem z wanilią . Wstawić do piekarnika na 25-30 minut na 180 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz