czwartek, 9 maja 2019

Bakłażan w kuchni .

Ktoś jadł to warzywo? Kto wie jak wygląda? Warto je znać i wykorzystać w kuchni o to  przepis znaleziony w starej gazecie.
Sałatka z bakłażanu:
Składniki:

  • 2-3 owoce bakłażanu 
  • 2 cebule
  • 2-3 łyżki oleju 
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • sól , pieprz  kwasek cytrynowy
  • natka pietruszki lub koperku , szczypiorek 

przygotowanie:

  1. owoce bakłażanu upiec w piekarniku  obrać ze skóry, oddzielić miąższ i posiekać go. 
  2. obrana cebulę pokroić bardzo drobno  i sparzyć na sitku wrzątkiem. 
  3. olej rozgrzać razem z koncentratem pomidorowym 
  4. Włożyć do rozgrzanego oleju z koncentratem posiekaną oberżynę i cebulę  i krótko podsmażyć.  
  5. przyprawić do smaku solą i pieprzem , kwaskiem cytrynowym posypać zieloną pietruszką  i nadziać przypieczone bakłażany.

Bakłażan duszony 
składniki:

  •  3 owoce bakłażanu , 
  • sól , pieprz 
  • łyżka maki 
  • 4-5  łyżek oleju 
  • 2-3 pomidory  
  • pół szklanki śmietany 
  • płaska łyżka mąki 
  • zielona pietruszka 

przygotowanie:

  1. bakłażan obraz ze skórki , pokroić w krążki . osolić oprószyć pieprzem , otoczyć w mące i  zrumienić na rozgrzanym tłuszczu.  
  2. na krążki połóż plasterki pomidora. 
  3. Zalać wszystko śmietaną wymieszaną z mąka i poddusić .  
  4. podawać z posiekaną zielona pietruszką.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz