Sałatka z bakłażanu:
Składniki:- 2-3 owoce bakłażanu
- 2 cebule
- 2-3 łyżki oleju
- łyżka koncentratu pomidorowego
- sól , pieprz kwasek cytrynowy
- natka pietruszki lub koperku , szczypiorek
przygotowanie:
- owoce bakłażanu upiec w piekarniku obrać ze skóry, oddzielić miąższ i posiekać go.
- obrana cebulę pokroić bardzo drobno i sparzyć na sitku wrzątkiem.
- olej rozgrzać razem z koncentratem pomidorowym
- Włożyć do rozgrzanego oleju z koncentratem posiekaną oberżynę i cebulę i krótko podsmażyć.
- przyprawić do smaku solą i pieprzem , kwaskiem cytrynowym posypać zieloną pietruszką i nadziać przypieczone bakłażany.
Bakłażan duszony
składniki:
- 3 owoce bakłażanu ,
- sól , pieprz
- łyżka maki
- 4-5 łyżek oleju
- 2-3 pomidory
- pół szklanki śmietany
- płaska łyżka mąki
- zielona pietruszka
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgvfaOWaIap0rxe1sKraHNkQOibFtB16d2BjpLBkKqe9FgPf4IeKltfXYSnR90m4WejsmXikef-a7Nh15eQB5PRtkJiUDgwz4FdZCDWqDMAtVbfpKEaDgl73tQTNxgViiUPFgW9jYNY8aw/s1600/pobrane.jpg)
przygotowanie:
- bakłażan obraz ze skórki , pokroić w krążki . osolić oprószyć pieprzem , otoczyć w mące i zrumienić na rozgrzanym tłuszczu.
- na krążki połóż plasterki pomidora.
- Zalać wszystko śmietaną wymieszaną z mąka i poddusić .
- podawać z posiekaną zielona pietruszką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz