czwartek, 9 maja 2019

Galaretka przekładana

Coś prostego ale nie typowego. Myślę że i smacznego. Spróbujcie.
Galaretka przekładana
Składniki:

  • 1/2 l zsiadłego mleka
  • 1/4 litra śmietany 18%
  • 1 szklanka wody
  • 1,5  opakowania galaretki malinowej ( lub innej)
  • 400 g  sezonowych owoców ( np. malin , poziomek , truskawek, wypestkowanych czereśni, wiśni czy czarnych jagód)
  • 4 łyżki cukru pudru z wanilią.
przygotowanie:
  1. Wybrane owoce myjemy dokładnie . 
  2. W misce  mieszamy mleko , śmietanę cukier  i dobrze miksujemy. 
  3. Dodajemy umyte owoce i dokładnie mieszamy .
  4. Rozrabiamy  w szklance wrzącej wody   opakowanie galaretki i dodajemy  tężejąca galaretkę do mleka i śmietanki z owocami.  
  5. Dodajemy  też  cukier puder z wanilią. 
  6. Całość  przelewamy do  salaterek i wstawiamy do lodówki aby stężało.Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz