niedziela, 12 maja 2019

Zrazy wołowe z kaszą gryczaną w sosie grzybowym

Zrazy wołowe  są mięciutkie i  soczyste w środku. Z nadzieniem niespodzianką . W towarzystwie kaszy gryczanej i sosu grzybowego tworzą wyśmienite danie obiadowe.  Kto się skuci  nie pożałuje .

Zrazy wołowe  z kaszą gryczaną w sosie grzybowym
składniki na zrazy nadziewane : 

  • 2 kg  mięsa mielonego wołowego
  • sól , pieprz  
  • żółtko 
  • jajko  
  • 2 ogórki kiszone
  • 2 marchewka
  • 1 łyżka musztardy lub  soku z cytryny
  • 1-2 cebule
  • 2 łyżki  masła
  •  czerstwa bułka
  • mleko 

oprócz tego potrzebujemy:

  • kaszę gryczaną ( 2-3 woreczki )

sos :

  •  garść suszonych grzybów
  • wodę z ogórków kiszonych
  • 2-3 łyżki śmietany
  • 1  tarte jabłko 
  • natka pietruszki .
  • 1 łyżkę  mąki. 
  • pieprz i sól do smaku 


Przygotowanie:
1. Mięso mielone przełożyć do miski Doprawić solą i pieprzem do smaku  dodać jedno jajko .
2. Cebulę, ogórki i marchewkę obrać i pokroić drobno lub zetrzeć na tarce . dodać łyżkę musztardy i doprawić farsz do smaku solą i pieprzem. szczyptą cukru.
3. Bułkę namoczyć w mleku i odcisnąć dodać do mięsa  i wymieszać 
4.  Z mięsa uformować małe kotleciki i do każdego  włożyć łyżeczkę farszu a następnie uformować małe zraziki.
5.Gotowe zraziki posmarować rozmąconym żółtkiem i obtoczyć w bułce tartej. 
6. Zraziki  smażyć chwilę na głębokim tłuszczu następnie podlać wodą i dusić pod przykryciem  na małym ogniu około 40 minut.
7. Zalać  wodą z kiszonych ogórków i  dodać kilka suszonych grzybów i  starte na tarce jabłko .   Doprawić sos do smaku. Zabielić odrobiną  śmietany z mąka.Posypać zieloną natką pietruszki.  Zagotować, aż zgęstnieje.
8. Kaszę gryczaną ugotować w osolonej wodzie( około 15 minut ) i podawać na ciepło z gotowanymi  zrazami wołowymi i sosem . Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz