środa, 8 maja 2019

Kluski z płatków owsianych w sosie pomidorowym

 Coś zdrowego. Nietypowego . Wartego uwagi i wypróbowania. Kolejny zachomikowany z gazety przepis
Kluski z płatków owsianych w sosie pomidorowym 
składniki:

  • 2 szklanki płatków owsianych
  •  2 szklanki mleka
  • jajko 
  • 2 łyżki mąki
  • 6 dkg margaryny 
  • łyżka mąki
  • pół kostki koncentratu rosołowego
  • pół szklanki przecieru pomidorowego lub łyżka koncentratu 
  • 5 dag sera żółtego.
  • natka pietruszki lub koperku lub szczypiorku
  • sól 


  Przygotować najpierw sos: 

  1. Połowę margaryny stopić .
  2. Łyżkę maki  wymieszać w szklance wody i przecierem pomidorowym  
  3. Dodać pół szklanki rosołu z koncentratu i zagotować.
  4. Przyprawić do smaku solą , odrobiną cukru i łyżeczką  przyprawy do zupy w płynie 
  5. Sos najlepiej przygotować na dużej patelni. 
Zrobić kluski : 
  1. Zagotować mleko z połową pozostałego tłuszczu  wsypać płatki owsiane i mieszać .  gotować aż masa zgęstnieje  Wtedy  płatki przestudzić.
  2. Do przestudzonych płatków dodać jajko dwie łyżki mąki i dobrze  wymieszać ciasto.  Można dodać łyżkę świeżej lub suszonej natki pietruszki. 
  3. Kłaść łyżką  nie duże kluseczki do wrzącej osolonej wody ugotować. Ugotowane odcedzić. 
  4. Kluseczki włożyć do przygotowanego wcześniej sosu , dodać resztę tłuszczu,  posypać serem i  natką pietruszki . 
  5. Podawać z  surówką z kapusty kwaszonej. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz