Kluski z płatków owsianych w sosie pomidorowym
składniki:- 2 szklanki płatków owsianych
- 2 szklanki mleka
- jajko
- 2 łyżki mąki
- 6 dkg margaryny
- łyżka mąki
- pół kostki koncentratu rosołowego
- pół szklanki przecieru pomidorowego lub łyżka koncentratu
- 5 dag sera żółtego.
- natka pietruszki lub koperku lub szczypiorku
- sól
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjIDiWcaXv2BB7DZG1_iPVbIgdDg3Lkb09a37tfKsy6M1sD9EMwOORlq5l31fV1o3GeRfb_h0kKK5dlkpluc_kIYpwWT5H8WknPA3jKTrOYkg_L1b16Y0rAYPGW7GsKtUH-ku7OLECh4Z8/s320/gotowe2-1024x727.png)
Przygotować najpierw sos:
- Połowę margaryny stopić .
- Łyżkę maki wymieszać w szklance wody i przecierem pomidorowym
- Dodać pół szklanki rosołu z koncentratu i zagotować.
- Przyprawić do smaku solą , odrobiną cukru i łyżeczką przyprawy do zupy w płynie
- Sos najlepiej przygotować na dużej patelni.
- Zagotować mleko z połową pozostałego tłuszczu wsypać płatki owsiane i mieszać . gotować aż masa zgęstnieje Wtedy płatki przestudzić.
- Do przestudzonych płatków dodać jajko dwie łyżki mąki i dobrze wymieszać ciasto. Można dodać łyżkę świeżej lub suszonej natki pietruszki.
- Kłaść łyżką nie duże kluseczki do wrzącej osolonej wody ugotować. Ugotowane odcedzić.
- Kluseczki włożyć do przygotowanego wcześniej sosu , dodać resztę tłuszczu, posypać serem i natką pietruszki .
- Podawać z surówką z kapusty kwaszonej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz