wtorek, 7 maja 2019

pieczarki nadziewane

Były już  faszerowane jajka i pomidory  może czas i nadziać pieczarki. W końcu maja w sobie tyle drogocennego magnezu i nie tylko . Spróbujcie sami
Pieczarek nadziewanych:
 składniki:

  •  12-15 dużych pieczarek (  najlepiej jednakowej wielkości o płaskich kapeluszach )
  • 8 dkg tłuszczu np. masła
  •  jajko
  • cebula
  • 3 łyżki  tartej bułki
  •   pęczek zielonej pietruszki
  • sól , pieprz  do smaku
  • 4 dkg startego sera żółtego
  • 4 dkg masła

przygotowanie

  1. pieczarki dokładnie obrać i umyć. 
  2. Łyżeczka wydrążyć trzon i troszkę blaszki
  3. Wydrążone  kawałki pokroić  i podsmażyć na patelni z cebulką  po przestudzeniu zmielić.   
  4. Żółtko utrzeć z łyżką tłuszczu.  włożyć zmielone pieczarki , dodać 2 łyżki bułki tartej , posiekaną  zieloną  pietruszkę.  dodać soli i pieprzu do smaku oraz panię z białka wymieszać . 
  5. Kapelusze pieczarek lekko osolić i oprószyć pieprzem .
  6. Pieczarki napełnić nadzieniem. 
  7. Posypać bułką tartą wymieszaną z tartym serem  
  8. Na każdą pieczarkę położyć mały kawałeczek masła. 
  9. Nadziane pieczarki ułożyć w żaroodpornym naczyniu  wysmarowanym tłuszczem i wstawić do piekarnika na 15-20 minut  przed podaniem. 
  10. Podawać udekorowane  gałązkami zielonej pietruszki . 
  11. Można też podawać pieczarki  na półmisku z małymi grzankami z bułki 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz