Pieczarek nadziewanych:
składniki:- 12-15 dużych pieczarek ( najlepiej jednakowej wielkości o płaskich kapeluszach )
- 8 dkg tłuszczu np. masła
- jajko
- cebula
- 3 łyżki tartej bułki
- pęczek zielonej pietruszki
- sól , pieprz do smaku
- 4 dkg startego sera żółtego
- 4 dkg masła
przygotowanie
- pieczarki dokładnie obrać i umyć.
- Łyżeczka wydrążyć trzon i troszkę blaszki
- Wydrążone kawałki pokroić i podsmażyć na patelni z cebulką po przestudzeniu zmielić.
- Żółtko utrzeć z łyżką tłuszczu. włożyć zmielone pieczarki , dodać 2 łyżki bułki tartej , posiekaną zieloną pietruszkę. dodać soli i pieprzu do smaku oraz panię z białka wymieszać .
- Kapelusze pieczarek lekko osolić i oprószyć pieprzem .
- Pieczarki napełnić nadzieniem.
- Posypać bułką tartą wymieszaną z tartym serem
- Na każdą pieczarkę położyć mały kawałeczek masła.
- Nadziane pieczarki ułożyć w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym tłuszczem i wstawić do piekarnika na 15-20 minut przed podaniem.
- Podawać udekorowane gałązkami zielonej pietruszki .
- Można też podawać pieczarki na półmisku z małymi grzankami z bułki
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz