wtorek, 14 maja 2019

Buraczki konserwowe

Pyszne i zdrowe. W sam raz na obiad , do zupki  czy ziemniaczków.
 Buraczki konserwowe:
składniki

  • 2 -3 kg buraczków małych
  • ziele angielskie 10
  • liść laurowy 5-6 sztuk 
  • biała gorczyca: pół łyżeczki na słoik
  •  składniki zalewy
  • 2 szklanki ocet
  • 2-3 litry wody  
  •  2 łyżki  soli
  • 1 łyżka  cukru 

Przygotowanie:

  1. Buraczki umyć zalać wodą i ugotować. ( około 30 minut)
  2. Odcedzić obrać i pokroić lub w całości  wsadzić do wyparzonych słoiczków. 
  3.  wodę  z octem zagotować i zalać słoiczki   wypełnione buraczkami ( w całości lub plasterkach) dodać przyprawy . 
  4. Zakręcić słoiczki . 
  5. Za pasteryzować  około 20-30 minut. 
  6. Do słoiczków najlepiej wybierać małe buraczki . Jeśli są jednak większe najlepiej je pokroić w plasterki. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz