Buraczki konserwowe:
składniki- 2 -3 kg buraczków małych
- ziele angielskie 10
- liść laurowy 5-6 sztuk
- biała gorczyca: pół łyżeczki na słoik
- składniki zalewy
- 2 szklanki ocet
- 2-3 litry wody
- 2 łyżki soli
- 1 łyżka cukru
Przygotowanie:
- Buraczki umyć zalać wodą i ugotować. ( około 30 minut)
- Odcedzić obrać i pokroić lub w całości wsadzić do wyparzonych słoiczków.
- wodę z octem zagotować i zalać słoiczki wypełnione buraczkami ( w całości lub plasterkach) dodać przyprawy .
- Zakręcić słoiczki .
- Za pasteryzować około 20-30 minut.
- Do słoiczków najlepiej wybierać małe buraczki . Jeśli są jednak większe najlepiej je pokroić w plasterki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz