czwartek, 9 maja 2019

Frytki domowej roboty

Powiecie i co w tym takiego nadzwyczajnego. Każdy przecież wie że frytki to pokrojone ziemniaki i usmażone lub upieczone w piekarniku. Może i tak ale  lepiej mieć to też spisane  na wszelki wypadek.
Frytki domowej roboty 
Składniki 

  • 2 kg ziemniaków
  • olej
  • sól
  • ketchup (opcjonalnie )

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obrać i umyć, następnie odsączyć z wody i pokroić w  plasterki lub nie  duże  słupki, można też użyć  specjalnej krajalnicy  wtedy wychodzą frytki o różnych kształtach. 
  2.  Pokrojone ziemniaki  smażyć na rozgrzanym dobrze oleju  na złoty kolor. 
  3. po upieczeniu odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
  4. Podawać  ciepłe z odrobiną soli  lub wedle upodobania  ketchupem lub sosem .
 U mnie króluje wersja ketchupowa :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz