niedziela, 12 maja 2019

Pieczeń wieprzowa

Pieczeń wołowa   w sosie  . Krucha , delikatna .  Smaczne dopełnienie pełnowartościowego obiadu.
Pieczeń wieprzowa 
składniki :(4 -5 osób )

  • 1,5 kg   schabu wieprzowego. 
  • sól , pieprz , majeranek do zamarynowania pieczeni 
  • 2-5 łyżek klarowanego masło 
  • 2-3 duże cebule 
  • 2-3 łyżki śmietany i 2 łyżki mąki do sosu 
  • mąka lub bułka tarta do panierowania mięsa. 
  • sól , pieprz do smaku 

przygotowanie : 
  1.  Spory kawałek mięsa natrzeć solą i pieprzem i odstawić na pół godziny do lodówki. 
  2. rozpuścić masło   włożyć do niego pieczeń  i zapiec ją podlewając roztopionym masłem od czasu do czasu.  dodać troszkę wody  Dusić do miękkości mięsa. 
  3. Cebulę pokroić w krążki  i poddusić.  
  4. Pieczeń zrumienić i o panierować  w bułce tartej lub mące  .
  5. Gotową pieczeń pokroić w plastry i podawać z sosem  z pieczeni i krążkami przypieczonej cebuli. Można dodać też kaszy lub ziemniaków aby stworzyć gotowe danie obiadowe.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz