Pieczeń wieprzowa
składniki :(4 -5 osób )- 1,5 kg schabu wieprzowego.
- sól , pieprz , majeranek do zamarynowania pieczeni
- 2-5 łyżek klarowanego masło
- 2-3 duże cebule
- 2-3 łyżki śmietany i 2 łyżki mąki do sosu
- mąka lub bułka tarta do panierowania mięsa.
- sól , pieprz do smaku
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiQm1vUKxSf0-ylvnQ-X_6iNjamqpzwckziRuMx8Y70_eAjrGD_wLvu19O5W9ePvj9ebCW0yG8ABhyY_0qgq8mhG_LwSlUeVEjhn-qUookLjSN3OHMbuWltFrnkIGPrHiO2cDpU8LTMvfQ/s1600/piecze%25C5%2584+wieprzowa.jpg)
przygotowanie :
- Spory kawałek mięsa natrzeć solą i pieprzem i odstawić na pół godziny do lodówki.
- rozpuścić masło włożyć do niego pieczeń i zapiec ją podlewając roztopionym masłem od czasu do czasu. dodać troszkę wody Dusić do miękkości mięsa.
- Cebulę pokroić w krążki i poddusić.
- Pieczeń zrumienić i o panierować w bułce tartej lub mące .
- Gotową pieczeń pokroić w plastry i podawać z sosem z pieczeni i krążkami przypieczonej cebuli. Można dodać też kaszy lub ziemniaków aby stworzyć gotowe danie obiadowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz