wtorek, 7 maja 2019

Zupa cebulowa

Trochę Francji na talerzu.  Szybka i smaczna  zupa cebulowa z dodatkiem sera i grzanek. Dobra  na  zimowe wieczory i na przeziębienie . Suci i rozgrzewa. Spróbujcie sami.

Zupa cebulowa

składniki ( na 2-3 osoby)
  • 4  duże cebule ( 20 dkg)
  • dwie łyżki margaryny lub masła ( około 6 dkg)
  • 2 kostki bulionu 
  • 1 łyżka mąki
  • sól i pieprz, do smaku
  • łyżka tymianku 
  • 4 kroniki  razowego chleba
przygotowanie :
  1. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.  
  2. Pokrojoną cebulę podsmażyć na maśle. 
  3. Zalać wodą i dodać kostki bulionowe. Gotować około 15 minut.
  4.  Masło z mąką rozetrzeć i  podprażyć na patelni a następnie zaprawić nim zupę.Zagotować.
  5.  Zupę doprawić tymiankiem ,  solą i pieprzem do smaku.
  6. Można dodać trochę  tartego żółtego sera i podprażonego czosnku.
  7. Zupę podawać z przypieczonymi grzankami z chleba razowego 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz