sobota, 11 maja 2019

Sos chrzanowy

Sos chrzanowy ostry ,mocny ,bardzo zdrowy. Idealny  do mięs wszelkich i oczywiście  do jajeczka w koszyczek   nie jeden idealnie się wpasuje :) Sos chrzanowy jedz go a będziesz długo zdrowy i młody.
Sos chrzanowy:

składniki

  • 2-3 korzenie chrzanu 
  • 1 szklanka śmietany 
  • 1 łyżka masła 
  • 2 łyżki mąki   
  • 2 szklanki rosołu lub wody
  • sól , cukru, octu 
  • żółtko.

Przygotowanie:

  1.  Chrzan umyć obrać i zetrzeć na tarce.  
  2. Smażyć  na maśle   dodać 2 łyżki mąki  
  3. Wlać dwie szklanki rosołu lub wody
  4. Zagęścić śmietaną .
  5. Doprawić do smaku  solą, cukrem , octem 
  6. Wpić jedno żółtko.  Zagotować . 
  7. Gdy zgęstnieje podawać  z mięsem lub jajkiem  ugotowanym na twardo .

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz