wtorek, 7 maja 2019

Racuszki z serka homogenizowanego

 To przepis  z jakieś gazety, który mama zachowała w swoim zeszycie.  Racuszki na serku homogenizowanym równie  mięciutkie i puszyste jak te na maślance. Te  na serku dodatkowo  mają charakterystyczny smak i zapach np. wanilii. :) Oba przepisy warte wypróbowania.

Racuszki z serka  homogenizowanego
Składniki:

  • 2 opakowania serka homogenizowanego np. waniliowego.
  • 2 jajka
  • 2-3 łyżki mąki 
  • otarta skórka z cytryny 
  • szczypta soli
  • 4 dkg cukru pudru do posypania
  • 8 dkg oleju do smażenia

przygotowanie :

  1.  Serek przekładamy do miski , dodajemy żółtka jaj. wymieszać i przyprawić do smaku odrobiną skórki z cytryny i soli
  2.  Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy serowej.   
  3. Dodać mąkę. wymieszać dokładnie
  4.  Racuszki kłaść łyżką nasączoną w tłuszczu / wodzie,   na rozgrzany olej . 
  5. Smażyć przez kilka minut na złoty kolor z obu stron. 
  6. Układać racuszki na półmisek a przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz