niedziela, 12 maja 2019

sos koperkowy czy pietruszkowy

Oba bardzo aromatyczne. Wiem już przepis był podobny ale pewnie inaczej robiony. mhm który z nich wolicie bardziej? Mi trudno wybrać .
Sos koperkowy czy pietruszkowy 
 składniki :

  •  2 pęczki koperku  lub pietruszki
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki mąki
  • 1/4  szklanki śmietany
  • 1-2 szklanki rosołu  lub  wody.
  • sól , pieprz do smaku

 przygotowanie :

  1.  Pęczki koperku lub pęczek pietruszki umyć i drobno posiekać
  2. Na patelni zrumienić łyżkę masła z dwoma łyżkami mąki. 
  3. dodać szklankę lub dwie rosołu lub wody ( zależy ile potrzebujemy sosu)
  4.  Dodać posiekane pęczki koperku lub  pietruszki.
  5. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  6. Dodać 1/4 szklanki śmietany rozrobioną z mąką . Zagotować. Gdy zgęstnieje  polać  przygotowany obiad mięsnego lub kopytek czy klusek , makaronów. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz