Sos koperkowy czy pietruszkowy
składniki :- 2 pęczki koperku lub pietruszki
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki mąki
- 1/4 szklanki śmietany
- 1-2 szklanki rosołu lub wody.
- sól , pieprz do smaku
przygotowanie :
- Pęczki koperku lub pęczek pietruszki umyć i drobno posiekać
- Na patelni zrumienić łyżkę masła z dwoma łyżkami mąki.
- dodać szklankę lub dwie rosołu lub wody ( zależy ile potrzebujemy sosu)
- Dodać posiekane pęczki koperku lub pietruszki.
- Doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Dodać 1/4 szklanki śmietany rozrobioną z mąką . Zagotować. Gdy zgęstnieje polać przygotowany obiad mięsnego lub kopytek czy klusek , makaronów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz