Bigos z łopatki wieprzowej.
składniki:( 4-5 osób)- 1-2 kg kapusta kiszona lub białej lub też pól na pół.
- 1,5 kg łopatki wieprzowej
- 2-3 cebule
- 1 litr.bulion rosołowy ( może być z kostki)
- sól , pieprz
- łyżka masła
- łyżka mąki
- mały koncentrat pomidorowy
- liść laurowy i ziele angielskie do kiszonej kapusty.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh934igASfDayzYkRTVATeIk7osZ-hSsFpC17hFekQymZbKYKbLifJ2IUTovNAmZEjX7kuxxHWnvdkJoDM1vOA6AeR1U7xof8mOm9AC0FjZDm-gF0G_9-xrQhlDxuCJAffNIbP7gIPEiTU/s320/bigos+z+%25C5%2582opatki+wieprzowej.jpeg)
Przygotowanie:
- Kapustę kiszoną ugotować. ( około 30 minut)
- Kapustę białą poszatkowaną blanszować.(około 5 minut )
- Łopatkę wieprzową pokroić w kostkę i zasmażyć na maśle.
- Oproszone kawałki w mące dodać do kapusty.
- Bulionem zalać uduszoną kapustę
- Cebulę pokroić w kostkę i zasmażyć na tłuszczu z mięsa
- Doprawić solą i pieprze,
- Dodać mały koncentrat pomidorowy rozrobiony w zimnej wodzie. Gotować 15 minut.
- Na końcu gotowania zaprawić kapustę zasmażką z masła , mąki i wywaru z kapusty kiszonej .
- Zagotować i podawać ciepłe z kromką pieczywa.(około 5 minut)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz