poniedziałek, 13 maja 2019

Bigos z łopatki wieprzowej.

W sumie niczym się nie różni. Po za mięsem , które dodajemy do bigosu .
Bigos z łopatki wieprzowej.
składniki:( 4-5 osób)

  • 1-2 kg  kapusta kiszona lub białej lub też pól na pół.
  •  1,5 kg łopatki wieprzowej
  • 2-3 cebule
  • 1 litr.bulion rosołowy ( może być z kostki)
  • sól , pieprz  
  • łyżka masła  
  • łyżka mąki 
  • mały koncentrat pomidorowy 
  • liść laurowy i ziele angielskie do kiszonej kapusty.

Przygotowanie:

  1.  Kapustę kiszoną ugotować. ( około 30 minut)
  2. Kapustę  białą poszatkowaną blanszować.(około 5 minut )
  3. Łopatkę wieprzową pokroić w kostkę i zasmażyć na maśle. 
  4. Oproszone kawałki  w mące dodać do kapusty.
  5.  Bulionem zalać uduszoną kapustę 
  6. Cebulę pokroić w kostkę i zasmażyć na tłuszczu z mięsa
  7. Doprawić solą i pieprze,
  8. Dodać mały koncentrat pomidorowy rozrobiony w zimnej wodzie. Gotować 15 minut.
  9.  Na końcu gotowania   zaprawić kapustę  zasmażką z masła , mąki i wywaru z kapusty kiszonej  . 
  10. Zagotować i podawać ciepłe  z kromką pieczywa.(około 5 minut)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz