niedziela, 12 maja 2019

Schab wieprzowy

Kruchy słodko kwaśny . Na obiadek w sam raz.
schab wieprzowy 
składniki:


  •  2-1,5 kg schab wieprzowy 
  • sól i pieprz
  • woda 
  • 2-3 łyżki bułka tarta  
  • 2-3 łyżki masło klarowane
  •  1-2 łyżeczki powideł śliwkowych
  • cukier sól do smaku
  •  1-2 szklanki buliony z rosołu
  •  łyżka mąki  , sok z cytryny  zalać sosem schab

przygotowanie:

  1. Schab opłukać ,  wsadzić do osolonej wody i zagotować. 
  2. Wyjąc schab i wystudzić. 
  3. Obsypać schab bułka tartą i usmażyć na maśle 
  4. Dodać łyżkę powideł np. śliwkowych i zalać   bulionem z rosołu.
  5. Doprawić cukrem , solą . 
  6. Dodać łyżkę mąki i soku z cytryny . Zagotować i  Zalać sosem schab.
  7.  Podawać ciepły . 
  8. Można dodać kaszę gryczaną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz