schab wieprzowy
składniki:- 2-1,5 kg schab wieprzowy
- sól i pieprz
- woda
- 2-3 łyżki bułka tarta
- 2-3 łyżki masło klarowane
- 1-2 łyżeczki powideł śliwkowych
- cukier sól do smaku
- 1-2 szklanki buliony z rosołu
- łyżka mąki , sok z cytryny zalać sosem schab
przygotowanie:
- Schab opłukać , wsadzić do osolonej wody i zagotować.
- Wyjąc schab i wystudzić.
- Obsypać schab bułka tartą i usmażyć na maśle
- Dodać łyżkę powideł np. śliwkowych i zalać bulionem z rosołu.
- Doprawić cukrem , solą .
- Dodać łyżkę mąki i soku z cytryny . Zagotować i Zalać sosem schab.
- Podawać ciepły .
- Można dodać kaszę gryczaną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz