Najczęściej robiła pierogi z grzybami i kapustą dodając do nich przeważnie mięsko ale gdy był post albo zbędny twaróg robiła i takie z serem. Nie raz na nasza prośbę. Mój tata nawet ją prosił by mu zrobiła :) ah brakuje nam ciebie babciu i twoich pierogów wskazówek wsparcia i dobrych rad. Zawsze nas wysłuchałaś umiałaś poprawić humor.
Nawet tym zwyczajnym prostym a jak nie zwykłym jedzeniem.
Pierogi z serem
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhrSFEc1Xa4sZ00hDs5y3-3hHOlFipQc60Dv70AhuQda6U73XVuFV_lfMhr_SYUjB-H4Yr-qnHkSUdrYAXxHG8V-nav51BxANtuUP5kokpYAJGBmzy_tGY1U1yBiXkxaVIKPbqSpO-j2-s/s1600/pobrane.jpg)
- 35 dag mąki ( u babci to było minimum 2 kg)
- 1 jajko
- sól
- 1/2 l wody ( słynny babciny metalowy garnuszek albo dwa )
- 40 dag sera ( twarogu ) u babci to było minimum 0,5 kg lub 1 kg.
- 1 żółtko
- 3 -4 łyżki cukru
- cukier waniliowy
- Ser zmielić ,
- dodać jedno żółtko lub dwa .
- Dodać cukru i cukier waniliowy.
- Dobrze wymieszać.
- Mąkę wyspać na stolnice lub blat dodać jajko wodę soli i zagnieć ciasto. Należy dobrze je wyrobić .
- Następnie rozwałkować na w miarę cienki placek.
- Szklanką wykroić krążki .
- W które następie włożyć przygotowane nadzienie serowe złożyć placek na pół i złączyć brzegi.
- Można sobie pomóc widelcem.
- Gotowe pierogi ułożyć na blacie wysypanym mąką lub ręczniku kuchennym. Ważne aby ciasto nie przywarło do blatu stołu.
- Nastawić duży garnek z wodą osoloną .
- Gotowe pierogi wrzucać do wrzącej wody partiami ( nie za dużo ) , aby się nie posklejały.
- Gdy wypłyną na powierzchnię wody gotować przez 6-7 minut.
- Odcedzić łyżką cedzakową i na sitko. Osuszone pierogi można przełożyć do miski.
- Żeby się nie posklejały dobrze jest polać je troszkę olejem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz