wtorek, 14 maja 2019

pierogi z serem

 Również  najlepsze w wykonaniu mojej babci.  Zawsze nie mogliśmy się doczekać kiedy je zrobi i  wszyscy wychwalali jej pierogi nawet jej nie znając.
Najczęściej robiła pierogi z grzybami i kapustą dodając do nich  przeważnie mięsko ale gdy był post albo zbędny twaróg robiła i takie z serem. Nie raz na nasza prośbę.  Mój tata nawet ją prosił  by mu zrobiła :)  ah brakuje  nam  ciebie babciu i twoich pierogów  wskazówek  wsparcia i dobrych rad. Zawsze nas wysłuchałaś umiałaś poprawić humor.
 Nawet tym zwyczajnym prostym a jak  nie zwykłym jedzeniem.
Pierogi z serem
ciasto:
  • 35 dag mąki  ( u babci to było minimum 2 kg)
  • 1 jajko 
  • sól
  • 1/2 l wody ( słynny  babciny metalowy  garnuszek albo dwa )
 Farsz serowy na pierogi:
  •  40 dag sera ( twarogu ) u babci to było minimum 0,5 kg lub 1 kg.
  • 1 żółtko  
  • 3 -4 łyżki cukru 
  •   cukier waniliowy  
 Przygotowanie nadzienia: 
  1. Ser zmielić , 
  2. dodać jedno żółtko lub dwa .
  3.  Dodać  cukru i  cukier waniliowy.
  4.  Dobrze wymieszać. 
Przygotowanie ciasta:
  1. Mąkę wyspać na stolnice lub blat  dodać jajko wodę soli i zagnieć ciasto. Należy dobrze je wyrobić . 
  2. Następnie rozwałkować na  w miarę cienki placek. 
  3. Szklanką wykroić krążki .
  4. W które następie włożyć przygotowane nadzienie serowe złożyć placek na pół i  złączyć brzegi. 
  5. Można sobie pomóc widelcem. 
  6. Gotowe pierogi ułożyć na  blacie wysypanym mąką lub ręczniku kuchennym. Ważne aby ciasto nie przywarło do  blatu stołu.
  7. Nastawić duży garnek z wodą osoloną . 
  8. Gotowe pierogi wrzucać do wrzącej wody  partiami ( nie za dużo ) , aby się nie posklejały.
  9. Gdy wypłyną na powierzchnię wody gotować przez 6-7 minut. 
  10. Odcedzić łyżką cedzakową i  na sitko. Osuszone  pierogi można przełożyć do miski.
  11. Żeby  się nie posklejały dobrze jest  polać je troszkę olejem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz