Pieczone pierożki z grzybami
składniki:
jedno opakowanie mrożonego ciasta francuskiego
lub przyrządzone w domu :
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3 jajka
- szklanka letniego mleka
- 10 dkg drodzy
- 1 łyżki cukru
- 2 łyżki oleju lub śmietany
- sól , pieprz ,
- oregano
Farsz do pierożków:
- 750 g świeżych grzybów np. pieczarek
- 1 -2 cebule
- sól , pieprz ,
- oregano
przygotowanie farszu na pierożki :
- Grzyby obrać i pokroić drobno i usmażyć na maśle lub oleju.
- Cebulę obrać i drobno pokroić i zeszklić na maśle lub oleju.
- doprawić solą i pieprzem . Dodać szczyptę oregano.
- Wystudzony farsz zmielić przez maszynkę jak na pierogi.
przygotowanie ciasta jeśli robimy go w domu:
- Ciasto przyrządzić z podanych składników według 1 lub 2 sposobu albo kupujemy gotowe mrożone ciasto francuskie..
- Według 1 sposoby wystarczy roztopić masło i dodać przestudzone do maki i jajek i dobrze wygnieść wszystko i rozwałkować.
- według 2 sposobu na leży rozrobić drożdże w mleku z cukrem i odstawić na chwilę do wyrośnięcia , później dodać mąkę , olej lub śmietanę i przyprawy i również dobrze wyrobić i rozwałkować.
- Według 3 sposobu należy kupić gotowe ciasto francuskie , które po rozpakowaniu należy rozwałkować .
- Nie zależnie od wybranego sposobu przygotowania ciasta należy je cieniutko rozwałkować na około 2-3 cm.
- Wyciąć szklanką kółka na które należy nałożyć farsz.
- Następnie zalepić jak pierogi.
- Gotowe pierożki wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia .
- Pierożki można posmarować rozmąconym jajkiem i posypać odrobiną kminu lub czarnuszką.
- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 25 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz