niedziela, 5 maja 2019

pieczone pierożki z grzybami

Chrupiąca , Złocista skórka i dobrze doprawiony grzybowy farsz.  Pyszne pierożki z grzybami. Dobry dodatek do czerwonego barszczu.  Choć  chyba  smaczne są i bez niego.  Co myślicie?

Pieczone pierożki z grzybami
składniki:
jedno opakowanie mrożonego ciasta francuskiego
lub przyrządzone w domu :
  •  2 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka 
  • 2 łyżki masła roztopionego
lub 

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3 jajka
  • szklanka letniego mleka
  • 10 dkg drodzy 
  • 1 łyżki cukru 
  • 2 łyżki oleju lub śmietany 
  • sól , pieprz , 
  • oregano
Farsz do pierożków:
  • 750 g świeżych grzybów np. pieczarek 
  • 1 -2 cebule
  • sól , pieprz , 
  • oregano 
przygotowanie farszu na pierożki :
  1.  Grzyby obrać i pokroić drobno i usmażyć na maśle lub oleju.
  2. Cebulę obrać i drobno pokroić i zeszklić na maśle lub oleju.
  3. doprawić solą i pieprzem . Dodać szczyptę oregano.
  4. Wystudzony farsz zmielić przez maszynkę jak na pierogi.

przygotowanie ciasta jeśli robimy go w domu:
  1. Ciasto przyrządzić z podanych  składników według 1 lub 2 sposobu albo kupujemy gotowe mrożone  ciasto francuskie..
  2. Według 1 sposoby wystarczy roztopić masło i dodać przestudzone do maki i jajek i dobrze wygnieść wszystko i rozwałkować.
  3. według 2 sposobu  na leży rozrobić drożdże w mleku z cukrem i odstawić na chwilę do wyrośnięcia , później  dodać mąkę , olej lub śmietanę i przyprawy i również dobrze wyrobić i rozwałkować.
  4. Według 3  sposobu należy kupić gotowe ciasto francuskie  , które po rozpakowaniu należy  rozwałkować .
  5. Nie zależnie od wybranego sposobu przygotowania ciasta należy  je cieniutko  rozwałkować na około 2-3 cm.
  6.  Wyciąć szklanką  kółka na które należy nałożyć farsz.
  7. Następnie  zalepić jak pierogi. 
  8. Gotowe pierożki wykładamy na  blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia .
  9. Pierożki można posmarować rozmąconym jajkiem i posypać odrobiną kminu lub  czarnuszką.
  10. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 25 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz