,, CHUDE" Makowce
Składniki:- 50 dkg mąki
- 4 dkg drożdży
- około 1,5 szklanki mleka
- 3 żółtka
- pół szklanki cukru
- pół kostki margaryny
- nadzienie: 30 dkg maku 3/4 szklanki cukru, 1/4 kostki margaryny , pół szklanki tartej bułki, 3 białka 3 łyżki cukru do piany, kilka orzechów lub migdałów z pestek moreli.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhcyjgkRVM9c-UEblamP8UE2ZGmuwV4ZUzl4CaOz7_exq4j8kFJBpe7lGJ4ak8gurL2tQbW7vgyXkEPbOjtohecP5PMy7o655UMEzzriaqFuQXv62iG3bz_rcjj_RkuuX1CUFogCRVgji0/s1600/makowiec-zwijany_24684_7.jpg)
przygotowanie:
- Przygotować ciasto drożowe , odstawić do wyrośnięcia w przed dzień pieczenia.
- Sparzyć mak a gdy przestygnie odcedzić . Odsączony mak przynajmniej dwukrotnie zmielić.
- Dodać cukier , stopioną margarynę i posiekane drobno orzechy lub migdały , olejek aromatyczny lub otartą skórkę cytryny z sokiem.
- Ubić piane z białek i dodać ją na końcu do masy. Wsypać tartą bułkę i dobrze ale delikatnie wymieszać wszystko.
- Ciasto podzielić na dwie części i rozwałkować na prostokąty .
- Posmarować przygotowanym nadzieniem każdy prostokąt 1/2 masy na jeden. Zwinąć makowca w rulonik. i rozciągnąć go na wysmarowanej blaszce Odstawić do wyrośnięcia. Posmarować białkiem i wstawić do piekarnika na 180 stopni na około godzinę.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEga0i-W7UqweSjqeiqw_JoXZOknWlwuqq2X6sZAqK3z4o5gtXmSHcjMtFlkO_z-Zc0LvoiqxvISm1DYj4gXT6XzK13r_AZwpZMhTq6R_OH3zqMoTlMoLiCATaFCgBQ9bMiNw74GKvjaASk/s320/Przygotowanie+rolady.jpg)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz