czwartek, 9 maja 2019

,, CHUDE" Makowce

I znowu świątecznie. Kolejny pyszny makowiec . Przepis z  wycinka gazety zachowanej przez mamę.
,, CHUDE" Makowce 
Składniki:

  •  50 dkg mąki 
  • 4 dkg drożdży
  • około 1,5 szklanki mleka
  • 3 żółtka 
  • pół szklanki cukru
  • pół kostki margaryny 
  • nadzienie: 30 dkg maku 3/4 szklanki cukru, 1/4 kostki margaryny  , pół szklanki tartej bułki, 3 białka  3 łyżki cukru do piany, kilka orzechów lub migdałów z pestek moreli.

przygotowanie:

  1. Przygotować  ciasto drożowe , odstawić do wyrośnięcia w przed dzień pieczenia.
  2. Sparzyć mak  a gdy przestygnie odcedzić .  Odsączony mak przynajmniej dwukrotnie zmielić. 
  3. Dodać cukier , stopioną margarynę i posiekane drobno orzechy lub migdały , olejek aromatyczny lub otartą skórkę cytryny z sokiem.
  4. Ubić piane z białek i dodać ją na końcu  do masy. Wsypać tartą bułkę i dobrze ale delikatnie wymieszać wszystko.
  5. Ciasto podzielić na dwie części i  rozwałkować na prostokąty .
  6. Posmarować przygotowanym nadzieniem   każdy prostokąt 1/2 masy na jeden. Zwinąć makowca w rulonik. i rozciągnąć go na wysmarowanej blaszce  Odstawić do wyrośnięcia.  Posmarować białkiem i wstawić do piekarnika na 180 stopni na około godzinę.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz