niedziela, 12 maja 2019

biszkopt na sześć

 Było już wiele przepisów na biszkopt ten również pragnę zachować . Może kiedyś mi się przyda. Może kogoś zainteresuje.
Biszkopt na sześć
składniki:

  •  6 jaj
  • 1 szklanka cukru( około 6 łyżek)
  • 1 szklanka mąki pszennej ( około 6 łyżek )
  • 6 łyżek mąki ziemniaczanej 
  • 1 łyżeczki proszku do pieczenia 

Przygotowanie:

  1. Białka jajek ubić na sztywną pianę z odrobiną soli. 
  2. Żółtka  rozetrzeć z cukrem na puszysta masę. 
  3.  Do żółtek dodać przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia. 
  4. Na końcu  piane z białek. 
  5.  Delikatnie wymieszać i przelać do tortownicy  wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. piec około 30 minut  na 170 stopniach. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz