czwartek, 9 maja 2019

omlet szparagowy.

 Brzmi trochę nie typowo ale na pewno zdrowo. Spróbujemy?
omlet szparagowy
Składniki:

  • 6 jaj
  • 2 łyżki mleka
  • sól, pieprz
  • 30 dkg  ugotowanych i pokrojonych w 1 cm kwadraciki  szparagi. 
  • zielona pietruszka
  • łyżka masła
przygotowanie:

  1. Obieramy szparagi i kroimy w małe plasterki . 
  2. Pokrojone szparagi  dusimy kilka minut  na patelni. 
  3. Jajka wbijamy do miski , roztrzepujemy widelcem dodając dwie łyżki mleka.
  4.  Doprawiamy solą pieprzem, 
  5. Doprawione jajka wylewamy na patelnię i smażymy omlet do ścięcia się  jajek następnie przewracamy ostrożnie  na drugą stronę wspomagając się dużym talerzem. 
  6. Omlet idealny na  śniadanie z przyjaciółmi czy rodziną 
  7. Można go wzbogacić o parę plasterków boczku czy kawałki pomidora.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz