Przepis na jeszcze zdrowszy piernik. Z kolejnego wycinka pewnej starej gazety.
piernik z marchwi.
składniki:- 50 dkg mąki
- 50 dkg marchwi
- 50 dkg cukru
- 3 jajka
- 2 łyżki sody jodowanej
- przyprawa piernikowa
- tłuszcz do wysmarowania formy
- łyżeczka bułki tartej do wysypania blaszki
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhWo9-ONGD9FyHCOxP1-higRdo1PBBERvtOSZD0erlTbYimA_yCkaXQjpRXog9QvU_Wz-S0LA8P_gn3xVQY-PLNIVivfyocbKcDo1stJtEB512N7RMCY_oN-XNENIwVfxqczgv_MBwinfI/s1600/piernik+marchewkowy.jpg)
przygotowanie :
- Marchew obrać , umyć i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach
- Żółtka utrzeć z cukrem (1/5 cukru zostawić)
- Do utartych żółtek dodać marchew , łyżkę zrumienionego lekko cukru
- Ubić pianę z białek .
- Do utartych żółtek z marchewką i cukrem dodać karmel i mąkę wymieszać i dodać sody a na końcu dodać ubita pianę z białek.
- Wysmarować i wysypać bułką tartą foremkę do której przekładamy ciasto.
- Do ciasta można dodać garść posiekanych drobno orzechów
- Piernik pieczemy przez 60 minut w 180 stopniach do suchego patyczka
- Ten piernik piecze się na dzień przed podaniem . Wystudzony przekroić na pół i przełożyć powidłami lub dobrym dżemem np. śliwkowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz