środa, 8 maja 2019

piernik z marchwi

 I znów w temacie świątecznym , bo pierniki kojarzą mi się ze świętami a wam?
 Przepis na jeszcze zdrowszy piernik.  Z kolejnego wycinka pewnej starej gazety.
piernik z marchwi.
składniki:

  • 50 dkg mąki
  • 50 dkg marchwi
  • 50 dkg cukru
  • 3 jajka
  • 2 łyżki sody jodowanej
  • przyprawa piernikowa
  • tłuszcz do wysmarowania formy
  • łyżeczka bułki tartej do wysypania blaszki 

przygotowanie :

  1. Marchew  obrać , umyć i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach 
  2. Żółtka utrzeć z cukrem (1/5 cukru zostawić) 
  3. Do utartych żółtek dodać marchew  , łyżkę zrumienionego  lekko cukru 
  4. Ubić pianę z białek . 
  5. Do utartych żółtek z marchewką i cukrem dodać karmel i mąkę  wymieszać i dodać sody a na końcu dodać ubita pianę z białek. 
  6. Wysmarować i wysypać bułką tartą foremkę do której przekładamy ciasto. 
  7. Do ciasta można dodać garść posiekanych drobno orzechów 
  8. Piernik pieczemy przez 60 minut w 180 stopniach do suchego patyczka 
  9. Ten piernik piecze się na dzień przed podaniem . Wystudzony   przekroić na pół i przełożyć powidłami lub dobrym dżemem np. śliwkowym. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz