niedziela, 12 maja 2019

placek drożdżowy z czekoladą

kolejny przepis wiem ale  tak trudno  nie przepisać gdy on jest w zeszycie. Może kiedyś  się nada.
 Placek drożdżowy z czekoladą
składniki:

  • 1 szklanka cukru
  • 1 kostka margaryny palma
  • 3 jajka
  • 2 szklanki mleka
  • 1 kg mąki
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego i kilka kropel olejek u waniliowego
  •  2 łyżeczki proszku do pieczenia
  •  7 dkg drożdży
  • Tabliczka czekolady
  • jajko - do posmarowania ciasta  
kruszonka :
  •  4 łyżki masła , 
  • 2 łyżki cukru , 
  • 1 łyżeczka cukru waniliowy .
Składniki na kruszonkę ucieramy aż powstanie kruszonka którą wykładamy na warstwę czekolady
Przygotowanie:
  1. Rozrobić rozczyn z drożdży w słoiku: 1/2 szklanki mleka ( ciepłego ) 2 łyżki cukru , 2 łyżki mąki i 7 dkg drożdży. Zamieszać zamknąć odstawić na kilka minut.(15 minut)
  2. Dodać rozczyn do mąki i  i dodać ubite z cukrem żółtka  i resztę  mleka 
  3. Wyrobić ciasto aby odstawało od reki i od miski 
  4. Dodać ciepłe  roztopione kostkę margaryny  i cukier waniliowy i olejek waniliowy 
  5.  Zagnieść i odstawić pod przykryciem ( ściereczką ) na  trochę do wyrośnięcia ( około 1 godziny )
  6. Wyłożyć wrośnięte ciasto  i palcami  wyrównujemy je na kształt foremki do pieczenia którą uprzednio wykładamy papierem do pieczenia   
  7. Takie ciasto można posypać kruszonką lub dodać ulubione owoce . Wszystko zależy od nas , wiec może  spróbujmy zrobić ciasto  drożdżowe z czekoladą? 
  8. Kruszymy   tabliczkę czekolady nożem lub zcieramy ją na tarce wprost na wyłożone ciasto.
  9. Zwijamy ciasto jak  roladę a następnie  zginamy  roladę   w kształt litery u a końcówki ciasta przekładamy przez siebie na przemian jak warkocz.   Powstały taki  warkocz przekładamy  na blaszkę .smarujemy rozmąconym jajkiem  i posypujemy kruszonką 
  10. Wstawić do piekarnika na 25-30 minut  na 180 stopni. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz