Uwielbiam racuchy a o to jeden z przepisów na te
pyszne puszyste placuszki.
Są idealne zarówno na śniadanie, obiad jak i na kolacje :) Pychotka.
Składniki ( na około 24-25 placuszków)
- 2,5 szklanka=i mąki pszennej
- 2 szklanki maślanki naturalnej.
- 1 jajko
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka sody
- 1 płaska łyżeczka soli.
- olej do smażenia
Wykonanie:
1. jajko i maślanka powinna być wcześniej wyjęta z lodówki.
2. Do maślanki dodajemy jajko i mieszamy.
3. dodajemy 2,5 szklanki mąki pszennej,sól i cukier oraz sodę. Wszystko dokładnie mieszamy . Sól dodaje wyrazistego smaku placuszkom.
4. Dokładnie wymieszane składniki odstawiamy na kilka minut
5. na patelni o głębszym dnie rozgrzewamy olej i wykładamy małe porcje ciasta ( około jednej łyżki stołowej na placek ).
Smażymy z obu stron na złoty kolor (około 2-3 minuty)
6. Każdy z placuszków powinien pięknie wyrosnąć.
7. usmażone placuszki można podawać posypane cukrem pudrem lub z ulubionymi konfiturami.
Ja często do ciasta dodaję pokrojone w kostkę jabłko .
8. Placuszki są puszyste. Nie opadają a co najważniejsze nie wchłaniają tłuszczu. mimo to często
je wykładam na papierowy ręcznik kuchenny. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz