piątek, 22 marca 2019

Racuchy na maślance


Uwielbiam racuchy  a o to   jeden z przepisów na  te pyszne  puszyste placuszki. 
Są idealne zarówno na śniadanie, obiad jak i na kolacje :) Pychotka.


Składniki ( na około 24-25 placuszków)

  • 2,5 szklanka=i   mąki pszennej 
  • 2 szklanki maślanki naturalnej.
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka sody
  • 1 płaska  łyżeczka soli. 
  • olej do smażenia
Wykonanie:
1. jajko i maślanka powinna być wcześniej wyjęta z lodówki.
2. Do maślanki dodajemy jajko i  mieszamy.
3. dodajemy 2,5 szklanki mąki pszennej,sól i cukier oraz sodę. Wszystko dokładnie mieszamy . Sól dodaje wyrazistego smaku placuszkom. 
4. Dokładnie wymieszane składniki odstawiamy na kilka minut
5.  na patelni o głębszym dnie rozgrzewamy olej i wykładamy małe porcje ciasta ( około jednej łyżki stołowej na placek ).
 Smażymy z obu stron na złoty kolor (około 2-3 minuty)
6. Każdy z placuszków powinien pięknie wyrosnąć.
7. usmażone placuszki można podawać posypane cukrem pudrem lub z ulubionymi konfiturami. 
Ja często do ciasta dodaję pokrojone w kostkę jabłko .

8. Placuszki są puszyste. Nie opadają a co najważniejsze nie wchłaniają tłuszczu. mimo to często
 je wykładam na  papierowy ręcznik kuchenny. Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz