Sosy do obiadu . Pychota. Kto jednak potrafi zrobić dobry
sos do mięsa czy ziemniaczków,
czy tak niedocenianej kaszy. ? Dobry sos to sztuka. Przynajmniej dla
mnie to nadal kwestia wielu eksperymentów w kuchni. Raz wyjdzie dobry raz
fatalny itp.
Znacie to?
Dlatego podam wam dwa pyszne przepisy na idealne sosy do dań
obiadowych które pokochacie.
1)sos koperkowy - jadłam taki raz u koleżanki
Doroty. Nie pamiętam co było nim polane ale był bardzo smaczny. a robi się go
tak:
·
kostki rosołowe
·
pół szklanki śmietany
·
3 łyżeczki
mąki
·
pół kostki masła
·
pęczek
koperku
·
sól i pieprz
do smaku.
Ps. pasuje do ryb. kopytek czy klusek śląskich.
2) sos
do pulpetów- u mnie w domu rzadko je robimy częściej jest tradycyjny
mielony ale jakby nie patrzeć ten sos nadaje się również i do jednych i
do drugich kotlecików, a robi się go tak:
- 3-4 lub więcej cebul podsmażamy lekko na oleju.
- Następnie dodajemy trochę wody z kostką warzywny
.
- Chwilę gotujemy dodajemy przecier pomidorowy, sól
i pieprz a następnie miksujemy sos na gładko gdy
przestygnie.
3) sos musztardowy - najczęściej
stosowany w naszej rodzinie.
·
wybrane mięso na obiad smażymy , kotlety , żeberka czy inne. gdy już
jest podpieczone
i miękkie wykładamy je na talerz.
i miękkie wykładamy je na talerz.
·
do powstałego wywaru dolewamy 1-2 szklanki wody. Gotujemy .
·
Dodajemy liść laurowy i z 2 ziarenka ziela angielskiego. sól pieprz ,
wegtę do smaku.
·
rozrabiamy 2 łyżki mąki z wodą i 2 łyżki śmietany (18%) . oraz 2
łyżki musztardy.
·
zagotowujemy. Gdy sos zgęstnieje możemy zajadać z
obiadem.:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz