sobota, 23 marca 2019

Sosy do obiadu



Sosy do obiadu . Pychota.  Kto jednak potrafi zrobić  dobry sos do mięsa czy ziemniaczków,
czy tak niedocenianej kaszy. ? Dobry sos to sztuka. Przynajmniej  dla mnie to nadal  kwestia wielu eksperymentów w kuchni. Raz wyjdzie dobry raz fatalny itp.
Znacie to?
Dlatego podam wam  dwa pyszne przepisy na idealne sosy do dań obiadowych które pokochacie.

1)sos koperkowy - jadłam taki raz u koleżanki Doroty. Nie pamiętam co było nim polane ale był bardzo smaczny. a robi się go tak:
·        kostki rosołowe
·        pół szklanki śmietany
·        3 łyżeczki mąki
·        pół kostki masła
·        pęczek koperku
·        sól i pieprz do smaku.
Ps. pasuje do ryb. kopytek czy klusek śląskich. 
2) sos do pulpetów-  u mnie w domu rzadko je robimy częściej jest tradycyjny mielony ale jakby nie patrzeć ten sos nadaje się  również i do jednych i do drugich kotlecików, a  robi się go tak:
  • 3-4 lub więcej cebul podsmażamy lekko na oleju.
  • Następnie dodajemy trochę wody z kostką warzywny .
  • Chwilę gotujemy dodajemy przecier pomidorowy, sól i pieprz a następnie   miksujemy  sos na gładko  gdy przestygnie.

  3)   sos  musztardowy - najczęściej stosowany w naszej rodzinie.
składniki:
·        wybrane mięso na obiad smażymy , kotlety , żeberka czy inne.  gdy już jest podpieczone
i miękkie wykładamy je na  talerz.
·        do powstałego wywaru dolewamy 1-2 szklanki wody. Gotujemy .
·        Dodajemy liść laurowy i z 2 ziarenka  ziela angielskiego. sól pieprz , wegtę do smaku.
·        rozrabiamy 2 łyżki  mąki z wodą i 2 łyżki śmietany (18%) . oraz 2 łyżki musztardy.
·        zagotowujemy.  Gdy sos  zgęstnieje  możemy  zajadać z obiadem.:)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz