Z wiosną kojarzą mi się zupy - Kalafiorowa i jarzynowa, których przepisy przedstawić zamierzam poniżej. Z tych dwóch bardziej wolę jarzynową . Spytanie dlaczego? Może dlatego ze jest bardziej kolorowa jak ogród wiosną. A o to przepisy na pyszne i zdrowe zupki.
Zupa kalafiorowa :
Składniki ( 4 porcje )- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka masła
- 1 cebula
- 2 marchewki
- 5 ziemniaków
- 1 mały kalafior lub 1 paczka mrożonego
- 1,5 litra bulionu lub rosołu
- 200 g gęstej śmietany (18%)
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- pęczek szczypiorku
- do podania : pieczywo.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjQt5tciHX6vdqmP1GVeuXrkV8b_ULW_UzGIabig3mz_ht5HnArinpAfv_6qwzq6hcDV2lgfdU1PyWU5z9SxKI1QPP3FknL97FfMpDfUdvItFrI7ftdFXf_EGDC5BJu2h0hiVOHTf9o8QI/s320/3bd2bf0935e7af5a88a316aa9c555f3d3d29f301.jpeg)
jak zrobić?
1. na oliwie i maśle zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę. dodać obraną i pokrojoną w cienkie plasterki marchewkę i smażyć mieszając przez 2 minuty.
2. dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i znów podsmażyć je przez 5-7 minut. od czasu
do czasu mieszając. Doprawić sola i pieprzem.
do czasu mieszając. Doprawić sola i pieprzem.
3. dodać świeżego kalafiora pokrojonego na małe różyczki i jeszcze przez chwile podsmażyć( mrożonego dodajemy później).Wlać gorący bulion i zagotować . przykryć i gotować
około 2-25 minut. do miękkich warzyw. W połowie tego czasu można dodać mrożonego kalafiora.
około 2-25 minut. do miękkich warzyw. W połowie tego czasu można dodać mrożonego kalafiora.
4. śmietanę wymieszać z kilkoma łyżkami zimniej wody , później z kilkoma łyżkami wywaru .
Po zahartowaniu śmietany dodać ją stopniowo do zupy i na wolnym ogniu dotować prawie do zagotowania. W międzyczasie posiekać natkę pietruszki.
Po zahartowaniu śmietany dodać ją stopniowo do zupy i na wolnym ogniu dotować prawie do zagotowania. W międzyczasie posiekać natkę pietruszki.
6. na koniec dodać posiekany szczypiorek. doprawić w razie potrzeby sola i pieprzem .
Podawać z chrupkim pieczywem .
Podawać z chrupkim pieczywem .
Zupa ta jest nie tylko smaczna ale i zdrowa . Ponieważ kalafior zawiera dużo witamin: B1 ,B2,K1 i C jak również dużo kwasu foliowego , który chroni nas przed nowotworami.
Jeśli chcemy być zdrowi, piękni i młodzi jedzmy kalafiory i kalafiorowe zupki :)
Jeśli chcemy być zdrowi, piękni i młodzi jedzmy kalafiory i kalafiorowe zupki :)
A może wolicie jak ja zjeść zupę jarzynową?
Zupa jarzynowa:
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEid0Ub6HgU0zAKFhrRsWSsrUbZJApJqXwf_1Wx0dMhjmHhpr3eCnVbgOdbAnm_Iq2cTpSiyQ15pGKkejRkE1N5gF1rxH5QAFjfzD7P9i4aJpSrz9KNX1sn5uzUM4myE6PdO-iz1OcGMM88/s320/zupa-jarzynowa-ze-smietana.jpg)
Składniki:
- 2 udka z kurczaka
- pęczek młodej włoszczyzny (2-3 marchewki , pietruszka , por seler)
- 1/4 kalafiorku
- 1 kalarepa
- garść fasolki szparagowej
- 2 łyżki posiekanego koperku
- liść laurowy ,
- pieprz ,
- sól ,
- 2-3 ziarenka ziela angielskiego
- 1-2 łyżki śmietany lub gęstego jogurtu naturalnego (opcjonalnie)
jak zrobić?
- udka z kurczaka umyć i zalać wodą (około 1,5 litra) zagotować i usunąć szumowiny.
- Dodać pokrojoną drobno włoszczyznę, fasolkę szparagową , kalarepę, kalafior , łyżkę posiekanego koperku oraz przyprawić ( liść laurowy, ziele angielskie pieprz. Doprawić solą do smaku i gotować na średnim ogniu około 30-40 minut aż mięsko i warzywa będą miękkie .
- Wyjąć udka. Oddzielić mięso od kości i drobno pokroić . Następnie wrzucić z powrotem do zupy.
- Przed podaniem dodać pozostały koperek oraz śmietanę lub jogurt. Smacznego😋
Zupa ta jest również bardzo zdrowa .Zawarte w niej warzywa zawierają dużo witaminy :B1, B2, k a nawet witaminę D. Fosfor , potas magnez czy wapnia. Bardzo potrzebnych do rozwoju kości i mięśni oraz prawidłowej pracy tarczycy . Jest też idealną alternatywą dla dzieci , które nie lubią jeść surowych warzyw.
To co którą zupę wypierzecie? 😏
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz