niedziela, 17 marca 2019

Wiosna na talerzu czyli Zupa kalafiorowa lub jarzynowa :)

Za parę  dni już wiosna. Ptaki coraz głośniej śpiewają. Kwiatki wychodzą z ziemi i rozkwitają coraz to piękniejszymi barwami. A w kuchni?
Z wiosną kojarzą mi się zupy - Kalafiorowa i jarzynowa, których przepisy przedstawić zamierzam poniżej. Z tych dwóch  bardziej wolę jarzynową . Spytanie dlaczego? Może dlatego ze jest bardziej kolorowa jak ogród wiosną. A o to przepisy na pyszne i zdrowe zupki.

Zupa kalafiorowa :

Składniki ( 4 porcje )

  • 2 łyżki oliwy 
  • 1 łyżka masła
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 5 ziemniaków
  • 1 mały kalafior lub 1 paczka mrożonego 
  • 1,5 litra bulionu lub rosołu 
  • 200 g gęstej śmietany (18%)
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • pęczek szczypiorku
  • do podania : pieczywo.
jak zrobić?
1. na oliwie i maśle zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę.  dodać obraną i pokrojoną w cienkie plasterki marchewkę  i smażyć mieszając przez 2 minuty.
 2. dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i znów podsmażyć je przez 5-7 minut. od czasu
do czasu mieszając. Doprawić sola i pieprzem.
3. dodać świeżego kalafiora pokrojonego na małe różyczki i jeszcze przez chwile podsmażyć( mrożonego dodajemy później).Wlać gorący bulion i zagotować . przykryć i gotować
około 2-25 minut. do miękkich warzyw. W połowie tego czasu  można dodać mrożonego kalafiora. 
4. śmietanę wymieszać z kilkoma łyżkami zimniej wody , później z kilkoma łyżkami wywaru .
 Po zahartowaniu  śmietany dodać ją stopniowo do zupy i na wolnym ogniu dotować prawie do zagotowania. W międzyczasie posiekać natkę pietruszki.
6. na koniec dodać posiekany szczypiorek. doprawić w razie potrzeby sola i pieprzem .
 Podawać z chrupkim pieczywem .

Zupa ta  jest nie tylko smaczna ale i zdrowa . Ponieważ kalafior  zawiera dużo witamin: B1 ,B2,K1 i C jak również dużo kwasu foliowego , który chroni nas przed nowotworami.
 Jeśli chcemy być zdrowi, piękni i młodzi jedzmy kalafiory i kalafiorowe zupki :)

A może wolicie jak ja  zjeść zupę jarzynową?

Zupa jarzynowa:


Składniki:


  • 2 udka z kurczaka
  • pęczek młodej włoszczyzny (2-3 marchewki , pietruszka , por seler)
  • 1/4 kalafiorku 
  • 1 kalarepa 
  • garść fasolki szparagowej
  • 2 łyżki posiekanego koperku 
  • liść laurowy , 
  • pieprz ,
  •  sól , 
  • 2-3 ziarenka ziela angielskiego 
  • 1-2 łyżki śmietany lub gęstego jogurtu naturalnego (opcjonalnie)

jak zrobić?

  1. udka z kurczaka umyć i zalać wodą (około 1,5 litra) zagotować i usunąć szumowiny. 
  2. Dodać pokrojoną drobno włoszczyznę, fasolkę szparagową , kalarepę, kalafior , łyżkę posiekanego koperku oraz przyprawić ( liść laurowy, ziele angielskie pieprz. Doprawić  solą do smaku i gotować na średnim ogniu około 30-40 minut  aż mięsko i warzywa będą miękkie . 
  3. Wyjąć udka. Oddzielić mięso od kości i drobno pokroić . Następnie  wrzucić  z powrotem do zupy. 
  4. Przed podaniem dodać pozostały koperek oraz śmietanę lub jogurt. Smacznego😋


Zupa ta jest również bardzo  zdrowa .Zawarte w niej warzywa  zawierają dużo witaminy :B1, B2, k a nawet witaminę D. Fosfor , potas magnez czy wapnia. Bardzo potrzebnych do rozwoju kości i mięśni  oraz prawidłowej pracy tarczycy . Jest też idealną alternatywą dla dzieci , które nie lubią jeść surowych warzyw.

To co którą zupę wypierzecie? 😏

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz