niedziela, 17 marca 2019

Barszcz biały , czy żurek - Czyli co na Wielkanocne śniadanie.

Kolejne dwie zupy jak większości z was kojarzą  mi się  ze świętami Wielkanocnymi. Barszcz biały i żurek. Jak byłam mała myślałam  że to jedno i to samo 😁 hi. Jednak okazuje się, że nie. W mojej rodzinie  na święta Wielkanocne podaje się rano barszcz biały . A u was? Moja ciocia woli żurek. Dla mnie on jest jednak zbyt kwaskowy. Ale o gustach się nie dyskutuje.
Zresztą święta to nie tylko jedzenie . 😜

Barszcz biały : 

Składniki (6 porcji) 


  • 500 g mięsa wieprzowego z kością ( żeberka , łopatka , kości wieprzowe)
  • 1 i 1/2 łyżki soli i pieprzu
  • 1 włoszczyzna.
  • 1 duża cebula
  • 100 g wędzonki ( kiełbasy lub boczku)
  • 2 kawałki suszonych borowików
  • 500 g surowej białej kiełbasy
  • 2 ząbki czosnku.
  • 1 łyżka tartego chrzanu
  • liść laurowy i ziele angielskie 
  • opcjonalnie 250 ml barszczu białego na mące pszennej.( lub  barszcz biały w proszku np. Winiary )
  • 2 łyżki suszonego majeranku
  • 200 g  gęstej kwaśnej śmietany (18%) 

JAK TO ZROBIĆ?
1. Do dużego garnka włożyć opłukane i pokrojone  na kawałki mięso , wlać około 3 litry zimnej wody, posolić i gotować  pod przykryciem około pół godziny.
2. Następnie dodać obrane i opłukane warzywa z włoszczyzny, cebulę, wędzonkę , suszone borowiki , pieprz , liść laurowy oraz ziele angielskie . Po zagotowaniu zszumować, zmniejszyć ogień , przykryć i gotować przez około godzinę. 
3. Dodać opłukaną kiełbasę i gotować na małym ogniu przez ok 20 minut. 
4. Dodać rozgnieciony czosnek , oraz chrzan. odstawić na 15 minut . Następnie przecedzić przez sitko do innego czystego garnka.
5. dodać zakwas na biały barszcz jeśli go używamy i gotować przez 2 minuty mieszając.6. do wywaru dodać majeranek , pokroją na plasterki kiełbasę.7. dodać ugotowane grzyby oraz jeśli chcemy pokrojone kawałki wędzonki i mięsa wieprzowego.7. zupę doprawić pieprzem , zaprawić śmietaną wymieszaną z 4 łyżkami wody i  odrobiną wywaru (hartowanie)  a następnie wlać    zawartość do zupy. 8. podgrzać na malutkim ogniu i podawać z ugotowanym jakiem , chlebem , można też  dodać chrzan i tartą ćwikłę :) smacznego. 

U mnie w rodzinie na wielkanocne śniadanie do barszczu dodajemy chrzan , jajko i chleb ze święconki. oraz dla chętnych ćwikłę. Pycha. Smutno , gdy pomyślę , że za miesiąc święta a babci Józefy z nami przy stole już nie będzie .
Podam  przepis i na żurek bo może u was preferujecie bardziej  tą świąteczną zupę:

Żurek

  • składniki ( 4 porcje) 
  • 1,5 litra bulionu  warzywnego.
  • 400 g wędzonych żeberek lub wędzonych kości wieprzowych 
  • 500 g surowej białek kiełbasy 
  • 500 ml żuru ( gotowego  lub domowego)
  • 2 łyżki suszonego majeranku
  • 1 ząbek czosnku 
  • 6 łyżek śmietanki 18% lub 30% (do zupy i sosów)
oraz :
  • ugotowane jajka 
  • chleb 

Przygotowanie:
1. przygotowanie bulionu jarzynowy. 
2. Przecedzony bulion zagotować z dodatkiem pokrojonych na części wędzonych żeberek lub kości. Gotować około 20 minut. 
3. Dodać surowej białej kiełbasy. Zmniejszyć ogień i gotować przez około 20 minut. 
4.  Dodać żur i gotować przez około 10 minut. 
5. W międzyczasie dodać majeranek oraz czosnek ( przypieczony na patelni)
6.  Zupę zestawić z ognia. Dodać śmietanę i doprawić w razie potrzeby solą i pieprzem.
7. Wijąc kiełbasę z zupy , pokroić ją w plasterki , ( troszkę kiełbasy można podpiec  z cebulką )
 i dodać do zupy. 
8. Żurek podawać z ugotowanym na twardo jajkiem i pieczywem. Smacznego.

Wskazówki.  Zupę można oprawić chrzanem .  Można też dodać ugotowaną  i pokrojoną w plasterki marchewkę. 
Moja ciocia podaje  żurek w okrągłym wydrążonym chlebku z przykrywką ze skorki :)
 Czasami zastanawiam się czy ten żurek się nie  wycieknie z tego chlebka? Przecież chleb nasiąknie zupą. I co wtedy.?  Jak u was jest podawany żurek?  A może jak ja  wolicie Biały barszcz?
Czekam na wasze komentarze😏

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz