Kolejne dwie zupy jak większości z was kojarzą mi się ze świętami Wielkanocnymi. Barszcz biały i żurek. Jak byłam mała myślałam że to jedno i to samo 😁 hi. Jednak okazuje się, że nie. W mojej rodzinie na święta Wielkanocne podaje się rano barszcz biały . A u was? Moja ciocia woli żurek. Dla mnie on jest jednak zbyt kwaskowy. Ale o gustach się nie dyskutuje.
Zresztą święta to nie tylko jedzenie . 😜
Zresztą święta to nie tylko jedzenie . 😜
Barszcz biały :
Składniki (6 porcji)
- 500 g mięsa wieprzowego z kością ( żeberka , łopatka , kości wieprzowe)
- 1 i 1/2 łyżki soli i pieprzu
- 1 włoszczyzna.
- 1 duża cebula
- 100 g wędzonki ( kiełbasy lub boczku)
- 2 kawałki suszonych borowików
- 500 g surowej białej kiełbasy
- 2 ząbki czosnku.
- 1 łyżka tartego chrzanu
- liść laurowy i ziele angielskie
- opcjonalnie 250 ml barszczu białego na mące pszennej.( lub barszcz biały w proszku np. Winiary )
- 2 łyżki suszonego majeranku
- 200 g gęstej kwaśnej śmietany (18%)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjEYTs1zWPAaiHnQX6Mz8fZ_gKrcshEZxvjqQh9h33gRMpNtlF02lQzqGJFVextN0GZa3StgmezLSt_ov3zgv4DO_7BRUZT5KhRe64nZP95h5faoktCGKcQ5ZARF0W7dUvE9WwHuQf67H4/s320/Barszcz-Bialy-1.jpg)
JAK TO ZROBIĆ?
1. Do dużego garnka włożyć opłukane i pokrojone na kawałki mięso , wlać około 3 litry zimnej wody, posolić i gotować pod przykryciem około pół godziny.
2. Następnie dodać obrane i opłukane warzywa z włoszczyzny, cebulę, wędzonkę , suszone borowiki , pieprz , liść laurowy oraz ziele angielskie . Po zagotowaniu zszumować, zmniejszyć ogień , przykryć i gotować przez około godzinę.
3. Dodać opłukaną kiełbasę i gotować na małym ogniu przez ok 20 minut.
4. Dodać rozgnieciony czosnek , oraz chrzan. odstawić na 15 minut . Następnie przecedzić przez sitko do innego czystego garnka.
5. dodać zakwas na biały barszcz jeśli go używamy i gotować przez 2 minuty mieszając.6. do wywaru dodać majeranek , pokroją na plasterki kiełbasę.7. dodać ugotowane grzyby oraz jeśli chcemy pokrojone kawałki wędzonki i mięsa wieprzowego.7. zupę doprawić pieprzem , zaprawić śmietaną wymieszaną z 4 łyżkami wody i odrobiną wywaru (hartowanie) a następnie wlać zawartość do zupy. 8. podgrzać na malutkim ogniu i podawać z ugotowanym jakiem , chlebem , można też dodać chrzan i tartą ćwikłę :) smacznego.
U mnie w rodzinie na wielkanocne śniadanie do barszczu dodajemy chrzan , jajko i chleb ze święconki. oraz dla chętnych ćwikłę. Pycha. Smutno , gdy pomyślę , że za miesiąc święta a babci Józefy z nami przy stole już nie będzie .
Podam przepis i na żurek bo może u was preferujecie bardziej tą świąteczną zupę:
Żurek
- składniki ( 4 porcje)
- 1,5 litra bulionu warzywnego.
- 400 g wędzonych żeberek lub wędzonych kości wieprzowych
- 500 g surowej białek kiełbasy
- 500 ml żuru ( gotowego lub domowego)
- 2 łyżki suszonego majeranku
- 1 ząbek czosnku
- 6 łyżek śmietanki 18% lub 30% (do zupy i sosów)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiNB60-gntgOOZxQ06FFXYkHCR6Bf4RvwU6uvbEfvWrdRPm9vJWkh9erVTP6rlt_EACajnuFoNbPDYyTqBkQeRKNyIMsPSM1eMXkRQVI_U4OBLDGWbHOcwZtvEOLxx-8aPFLOs-o6pJWUM/s320/zurek.jpg)
- ugotowane jajka
- chleb
Przygotowanie:
1. przygotowanie bulionu jarzynowy.
2. Przecedzony bulion zagotować z dodatkiem pokrojonych na części wędzonych żeberek lub kości. Gotować około 20 minut.
3. Dodać surowej białej kiełbasy. Zmniejszyć ogień i gotować przez około 20 minut.
4. Dodać żur i gotować przez około 10 minut.
5. W międzyczasie dodać majeranek oraz czosnek ( przypieczony na patelni)
6. Zupę zestawić z ognia. Dodać śmietanę i doprawić w razie potrzeby solą i pieprzem.
7. Wijąc kiełbasę z zupy , pokroić ją w plasterki , ( troszkę kiełbasy można podpiec z cebulką )
i dodać do zupy.
i dodać do zupy.
8. Żurek podawać z ugotowanym na twardo jajkiem i pieczywem. Smacznego.
Wskazówki. Zupę można oprawić chrzanem . Można też dodać ugotowaną i pokrojoną w plasterki marchewkę.
Moja ciocia podaje żurek w okrągłym wydrążonym chlebku z przykrywką ze skorki :)
Czasami zastanawiam się czy ten żurek się nie wycieknie z tego chlebka? Przecież chleb nasiąknie zupą. I co wtedy.? Jak u was jest podawany żurek? A może jak ja wolicie Biały barszcz?
Czekam na wasze komentarze😏
Czekam na wasze komentarze😏
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz