piątek, 22 marca 2019

Tulipan

Nazwa  przypomina  raczej kwiat niż ciasto. Ciekawe czemu akurat Tulipan?  Może ma to odzwierciedlenie w  tych warstwach ? Nie wiem.

Ciasto to przypadkowo znalazłam w internecie.  Jest bardzo smaczne i proste choć z początku  wydało mi się zbyt skomplikowane :)
Kolorowe  o potrójnym smaku. Kruche ale i wilgotne za razem . Doskonale komponuje się   z kawą czy herbatą przy niedzielnym stole. Jest też idealne  jako urozmaicenie  Wielkanocnego menu. :) 

Niezależnie od okazji warto je wypróbować :)

Przepis na ciasto Tulipan:
składniki :
2 szklanki mąki pszennej
1 i 1/2 szklanki cukru pudru
3/4 kostki masła (miękkiego)
3 łyżki oleju
3 łyżki jogurtu greckiego
5 jajek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka maku
aromat rumowy
jeden  kisiel truskawkowy albo żurawinowy albo wiśniowy
1 i 1/2 łyżeczki kakao
2 łyżki mleka
2 łyżki soku z cytryny i utarta skórka.
Wykonanie:
1. Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli
Wykonanie:
1. białko ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli.
2. miękkie masło ucieramy mikserem powoli dodając cukier puder kiedy mamy już gładką masę
3. dodajemy po jednym żółtku potem olej , jogurt i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
4. do masy jajecznej dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy łyżką
masę dzielimy na 4 części i dodajemy kolejno :
1) masa biała - sok z cytryny i starta skórka  mieszamy
2) masa z makiem - dodajemy do porcji masy maku aromatu rumowego i dokładnie mieszamy.
3) masa różowa - do kolejnej porcji ciasta dodajemy  kisiel  truskawkowy lub żurawinowy
lub  wiśniowy byle  nadał czerwony kolor.
4) masa karkowa-  dodajemy do ostatniej miseczki kakao i 2 łyżki mleka mieszamy.
5. Formę keksową   wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy masę pierwsza (białą) i robimy przez jej środek mały " tunel''
6. teraz wykładamy  masę nr 2 (makowa) i robimy również ,,tunel''  przez  środek wysuwając masę na zewnątrz .
7. Kolejno masa różowa i potem kakaowa.
8. Pieczemy w piekarniku  nagrzanego  do 180 stopni. przez 50 minut  i wystudzamy.
9. Wyjmujemy z foremki i posypujemy cukrem pudrem. Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz