piątek, 22 marca 2019

mufinki z bananami

Te słodkie babeczki jadłam kiedyś u mojej  dobrej koleżanki Ady. Poczęstowała mnie nimi do  bardzo dobrej winowej herbatki . Swoją drogą   gdzie ona je kupuje to nie mam pojęcia :) Ale każda wizyta u niej to nowe herbaciane odkrycie smakowe.

Te urocze babeczki zrobiła sama. Niby nic wielkiego a  miły dodatek do  przyjacielskiego  spotkania.
a o to przepis  na nie.

Składniki :

  •  dwie pełne szklanki mąki pszennej
  • szklanka oleju
  • szklanka mleka
  • szklanka cukru -( można dać mniej jeśli dla kogoś są za słodkie)
  • cukier waniliowy
  • jajko 
  • 2 łyżki proszku do pieczenia
  • 4 banany 
Sposób przygotowania:
1. Banany obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę.
2. mąk mieszamy z proszkiem do pieczenia i  dodajemy jajko , mleko , cukier zwykły i waniliowy. Mieszamy łyżką.
3. Dodajemy olej i miksujemy wszystko
4. dodajemy pokrojone drobno banany i mieszamy wszystko dokładnie.
5. ciasto przekładamy do  wysmarowanych tłuszczem  foremek do mufinek ( papierowych , silikonowych lub blaszanych ). -  od silikonowych łatwiej odchodzą po upieczeniu. na 2/3 wysokości każdej foremki.
6.  babeczki pieczemy przez około 30 minut w 170 stopniach .
7. z tej porcji ciasta wychodzi około 18 babeczek .

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz