Zupa Fasolowa. :
Składniki
- 500 gram fasoli
- 200 g żeberek wędzonych
- 2 duże marchewki
- korzeń pietruszki
- 4-5 ziemniaków
- 1/4 korzenia selera
- 2 cebule.
- 2 łyżki mąki.
- sól , pieprz, papryka czerwona , majeranek do smaku.
- listki laurowe , ziele angielskie według uznania
- 4 łyżki oleju.
jak zrobić?
- Fasolę moczymy przez około 12 godzin na wodzie wraz z zielem angielskim i liściem laurowym .
- Gdy fasola zmięknie przelewamy wraz z wodą i przyprawiani do garnka , uzupełniając wodę około 2 litry.,
- Dodajemy żeberka i gotujemy około 1,5 godziny na małym ogniu po czym dodajemy pokrojone w kostkę marchewkę,ziemniaki , pietruszkę i seler. Gotujemy razem około pół godziny (wtedy fasola powinna być już miękka .
- Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy drobno pokrojoną cebulę.
- Gdy cebulka zacznie się zmienić dodajemy mąkę i robimy zasmażkę, którą następnie dodajemy do zupy. Gotujemy około 5 minut.
- Na koniec dodajemy majeranek , pieprz , czerwoną paprykę i sól jeśli jest jej zbyt mało.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz