niedziela, 17 marca 2019

zupa Fasolowa

zupa która pojawia się u mnie w domu głownie letnią porą. Jest  bardzo zdrowa i sycząca. Idealna  na letnie upalne dni gdy nie ma się ochoty  zbytnio jeść za to często się pije. Jest ona jednak ciężko strawna  dlatego  dodaję do niej majeranek aby zniwelować pojawiające się wzdęcia. Mimo wszystko warto ją od czasu do czasu zjeść.


Zupa Fasolowa. :

Składniki


  • 500 gram  fasoli
  • 200 g żeberek wędzonych
  • 2 duże marchewki
  • korzeń pietruszki
  • 4-5 ziemniaków 
  • 1/4 korzenia selera
  •  2 cebule.
  • 2 łyżki mąki.
  • sól , pieprz, papryka czerwona , majeranek do smaku.
  • listki laurowe , ziele angielskie według uznania
  • 4 łyżki oleju. 

jak zrobić?

  1. Fasolę moczymy przez około 12 godzin na wodzie wraz z zielem angielskim i liściem laurowym . 
  2. Gdy fasola zmięknie przelewamy wraz z wodą i przyprawiani do garnka , uzupełniając wodę  około 2 litry., 
  3. Dodajemy żeberka i gotujemy około 1,5 godziny na małym ogniu po czym dodajemy pokrojone w kostkę marchewkę,ziemniaki , pietruszkę i seler. Gotujemy razem około pół godziny (wtedy fasola powinna być już miękka . 
  4. Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy drobno pokrojoną cebulę. 
  5. Gdy cebulka zacznie się zmienić dodajemy mąkę i robimy zasmażkę, którą następnie dodajemy do zupy.  Gotujemy około 5 minut. 
  6. Na koniec dodajemy majeranek , pieprz , czerwoną paprykę i sól  jeśli jest jej zbyt mało. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz