To kolejne danie , które na samą myśl przypomina mi moją
babcie. Bardzo je lubiła i często je robiła. Ku zadowoleniu całej rodziny :) No może prawie całej. ... hi.
Składniki:
- Duża główka kapusty włoskiej lub nawet dwie.
- Mięso mielone wieprzowe jakieś 3 opakowania( jakieś 1,5 kg.)
- 6-8 torebek ryżu ugotowanego(1-1,5 kg)
- 2-6 Cebulki pokrojone w kostkę
- Pieprz ,sól ,do smaku
- kostka smalcu.
Wykonanie:
1.
Główkę kapusty sparzyć w dużym garnku . odrywając
ostrożnie pojedyncze liście.
2.
Ryż ugotować
według zaleceń na opakowaniu
3.
Cebulkę drobno pokroić i usmażyć na patelni.
4.
Wymieszać mięso mielone, ryż, cebulę i doprawić
solą i pieprzem do smaku.
5.
W pojedyncze sparzone liście kapusty wkładamy około 2-3 łyżek przygotowanego farszu z mięsa, cebuli i ryżu . Zawijamy tak
aby liść
otulił zawartość i się nie rozpadł
podczas gotowania.
6.
Wszystkie
zawinięte gołąbki wykładamy ( zawinięciem do dołu ) w dużego garnka.
Najlepiej na sitko do gołąbków. Między poszczególnymi
partiami dodajemy kawałek
smalcu i szczyptę soli. Całość zalewamy wodą i gotujemy około 1 godziny .
7. Tak przygotowane gołąbki można zajadać same lub polać sosem pomidorowym .
Ja od dziecka wolę je jeść z keczupem J smacznego.
7. Tak przygotowane gołąbki można zajadać same lub polać sosem pomidorowym .
Ja od dziecka wolę je jeść z keczupem J smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz