sobota, 23 marca 2019

Gołąbki



To kolejne danie , które na samą myśl przypomina  mi moją babcie. Bardzo je lubiła i często je robiła. Ku zadowoleniu całej rodziny :) No może prawie całej. ... hi.

Składniki:
  • Duża główka kapusty włoskiej lub nawet dwie.
  • Mięso mielone wieprzowe jakieś 3 opakowania( jakieś 1,5 kg.)
  • 6-8 torebek ryżu ugotowanego(1-1,5 kg)
  • 2-6 Cebulki pokrojone w kostkę
  • Pieprz ,sól ,do smaku
  •  kostka smalcu.

Wykonanie:
1.      Główkę kapusty sparzyć w dużym garnku . odrywając ostrożnie pojedyncze liście.
2.       Ryż ugotować według zaleceń na opakowaniu 
3.      Cebulkę drobno pokroić i usmażyć na patelni.
4.      Wymieszać mięso mielone, ryż, cebulę i doprawić solą i pieprzem do smaku.
5.      W pojedyncze sparzone liście kapusty  wkładamy około 2-3 łyżek  przygotowanego  farszu z mięsa, cebuli i ryżu . Zawijamy tak aby  liść  otulił zawartość i się nie rozpadł  podczas gotowania.
6.      Wszystkie  zawinięte gołąbki wykładamy ( zawinięciem do dołu ) w dużego garnka. Najlepiej na sitko  do gołąbków. Między poszczególnymi partiami  dodajemy  kawałek  smalcu i  szczyptę soli.  Całość zalewamy wodą i gotujemy około  1 godziny .
7.      Tak przygotowane gołąbki można zajadać same lub polać sosem pomidorowym . 
Ja od dziecka  wolę je jeść z keczupem J  smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz