piątek, 22 marca 2019

Krówki - słodki smak dzieciństwa

To cukierki które kiedyś robił nam mój tata. Miałam wtedy  może z 5 lat może 6. 
Pamiętam jak siedziałam na krześle w kuchni i nie mogłam doczekać się aż dostanę łyżkę
do oblizywania. 

Dziś  łatwiej jest iść do sklepu i kupić krówka jak i tysiące innych słodyczy. Dla mnie jednak
 te krówki mojego taty  są niezastąpione w swej prostocie. Bo to w sumie tylko  cukier ,
masło i mleko
J
Takie proste a takie dobre.  A wy macie takie swoje słodkie wspomnienia?


Składniki na cukierki :
  • 2 szklanki mleka 
  • 2 szklanki cukru
  • 100 g masła
  • cukier waniliowy lub migdałowy. 


Wykonanie:
  1. Wszystko razem gotujemy około 60 minut na małym ogniu cały czas mieszając. 
  2. Gdy gotująca się masa będzie miała  gęstość budyniu odstawiamy z ognia i mieszamy  jeszcze minutkę dwie aby nie było bąbli lub piany. 
  3. Tak przygotowaną masę korówkową przelewamy do blaszki wyłożonej papierem .
  4. Potem całość studzimy i wstawiamy do lodówki na 5 godzin a najlepiej całą noc. 
  5.  po wyjęciu z lodówki kroimy ostrym nożem. następnie możemy popakować  małe cukierki 
  6. w celofanowe papierki ( foliowe) i już. Smacznego. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz