Dobrze pamiętam jak taką bułkę brało się na wynos do szkoły albo zajadało do kubka ciepłego kakao do kolacji.<3 a jakie są wasze smaki dzieciństwa?
jakiś czas temu natrafiłam przypadkowo na ten przepis szukając czegoś drożdżowego
i serowego aby jak to mam zwyczaju niczego nie zmarnować:)
A to przepis na te pyszne bułeczki z dzieciństwa:
Składniki:
- 500 gram mąki pszennej
- 2 łyżki cukru
- 40 g drozdy
- 250 ml mleka
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 2 jajka
- i 1 duża kopiata łyżka masła lub margaryny.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhTKK6PQLMm6Aj4OHJbK3k8DR-P7mWvfCWWPHMSyV7zBX8DCWrgx_F0pifK_E0WwrxD5aLcts5rrINbU33v7S10S3QDiRVf7cBhs38u8mMwCNyOifxrZEnU6Lqb0-Wecpuna2RhfWWX990/s320/maxresdefault.jpg)
nadzienie :
- 300 g twarogu tłustego ( półtłustego )
- 30 g masła
- 80 g cukru
- 2 żółtka.
- jedno jajko
- mąkę pszenną mieszany z suchymi drożdżami . (świeże najpierw rozpuszczam
w ciepłym mleku z cukrem) - Dodać resztę składników i wyrobić pod koniec dodać roztopiony tłuszcz . Wyrobić ciasto tak długo aż będzie miękkie i elastyczne. uformować z niego kulę i włożyć do oproszonej mąką miski . odstawić w ciepłe miejsce przykryte ręcznikiem ( około 1,5 godziny )
- w międzyczasie przygotować nadzienie serowe . łącząc i ucierając wszystkie składniki . Najlepiej najpierw masło z cukrem potem dodać pozostałe składniki i utrzeć.
- Dwie płaskie blaszki wyłożyć papierem do pieczenia . wyrośnięte ciasto wyjąć na powierzchnię oprószyć mąka , krótko wyrobić i podzielić na 12 równych części. Bułeczki układamy w dużych odstępach od siebie. Przykryć ręcznikiem na 40 minut.
- W każdej bułeczce zrobić szklanką wgłębienie . Nałożyć do niego nadzienie z sera.
- Ciasto posmarować dla połysku dodatkowym roztrzepanym z jedną łyżką mleka jajkiem.
- bułeczki piec około 15 minut w 200 stopniach. Wyjąć i wystudzić na kratownicy
lub desce do krojenia. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz