sobota, 23 marca 2019

Drożdżówki z serem

kto z  was jadł drożdżówki  na śniadanie w szkole? Klasyczne okrągłe drożdżówki z serem w środku.Proste ale pyszne i bardzo puszyste.Smak dzieciństwa i beztroski.
Dobrze pamiętam  jak taką bułkę brało się na wynos do szkoły  albo zajadało  do kubka ciepłego kakao  do kolacji.<3 a jakie  są wasze smaki dzieciństwa?
jakiś czas temu natrafiłam przypadkowo na ten przepis szukając czegoś drożdżowego
i serowego aby jak to mam zwyczaju niczego nie zmarnować:)

A to przepis na te pyszne bułeczki z dzieciństwa:

Składniki:
  • 500 gram mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru
  • 40 g drozdy 
  • 250 ml mleka 
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 2 jajka 
  • i 1 duża  kopiata łyżka masła lub margaryny. 
nadzienie :
  • 300 g twarogu tłustego ( półtłustego ) 
  • 30 g masła
  • 80 g cukru 
  • 2 żółtka.
                      dodatkowo:
  • jedno jajko
                                                               Wykonie :
  1. mąkę pszenną mieszany z suchymi drożdżami . (świeże najpierw rozpuszczam
     w ciepłym mleku z cukrem)
  2. Dodać resztę składników i wyrobić pod koniec dodać roztopiony tłuszcz . Wyrobić ciasto tak długo aż będzie miękkie i elastyczne.  uformować z niego kulę  i włożyć do oproszonej mąką miski . odstawić w ciepłe miejsce  przykryte ręcznikiem ( około 1,5 godziny )
  3. w międzyczasie przygotować nadzienie  serowe . łącząc i ucierając wszystkie składniki . Najlepiej najpierw masło z cukrem potem dodać pozostałe składniki i utrzeć.
  4. Dwie płaskie blaszki wyłożyć papierem do pieczenia . wyrośnięte ciasto wyjąć na powierzchnię oprószyć mąka , krótko wyrobić i podzielić na 12 równych części. Bułeczki układamy w dużych odstępach od siebie. Przykryć ręcznikiem na 40 minut.
  5. W każdej bułeczce zrobić szklanką wgłębienie .  Nałożyć do niego  nadzienie z sera.  
  6. Ciasto posmarować dla połysku dodatkowym roztrzepanym  z jedną łyżką mleka jajkiem. 
  7. bułeczki piec około 15 minut w 200 stopniach. Wyjąć i wystudzić na kratownicy
    lub desce do krojenia. Smacznego. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz