poniedziałek, 25 marca 2019

Zupa szczawiowa


Wspomnienie upalnego lata?

Wiem , że taką zupę moja babcia robiła . Nawet  ją jadałam.
Raz nawet jadłam ją u  rodziców mojego chłopaka. Jednak przyznać muszę to nie mój  smak.
Mimo to podam wam przepis bo może ktoś ją lubi a nie wie jak zrobić?

Zupa szczawiowa:

Składniki:
  • 2 litry wody
  • 500 g  żeberek wieprzowych 
  • udo kurczaka lub pierś indycza
  • włoszczyzna (2 marchewki, pietruszka , kawałek pora i selera)
  • 1-2 cebule.
  • 2 listki laurowe 
  • 2 ziela angielskie 
  • 300 g szczawiu ( może być również mrożony)
  • 250 ml śmietany 18%
  • łyżka mąki,
  • troszkę oleju do smażenia
  • sól i pieprz do smaku.
przygotowanie :
1. Do garnka włożyć pokrojone żeberka , udko kurczaka lub indyka. Osolić  i zagotować. Zszumować.  zmniejszyć ogień i gotować około godzinę. 
2 dodać pokrojona marchewkę , pietruszkę, pora i selera. dodać liść laurowy i ziele angielskie. gotować około pół godziny do miękkości warzyw. 
3. cebulę pokroić w kostkę.( można ją zrumienić) dodać do zupy. 
4. Szczaw opłukać i dodać posiekany  drobno do zupy . Gotować kilka minut .
5. Mąkę wymieszać z wodą i śmietaną. dodać do zupy mieszając  Zagotować na małym ogniu.

Uwaga !:  Zupę podawać z ugotowanymi ziemniakami lub chrupkim pieczywem oraz koniecznie
z gotowanym na twardo jajkiem ( pokrojonym w kostkę lub na pół).

Szczaw jak i rabarbar  zawierają w sobie kwas  który utrudnia wchłanianie  wapnia i magnezu . Białko w jajku   go neutralizuje. Dlatego warto je dodać do zupy

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz