Wspomnienie upalnego lata?
Wiem , że taką zupę moja babcia robiła . Nawet ją jadałam.
Raz nawet jadłam ją u rodziców mojego chłopaka. Jednak przyznać muszę to nie mój smak.
Mimo to podam wam przepis bo może ktoś ją lubi a nie wie jak zrobić?
Zupa szczawiowa:
Składniki:
- 2 litry wody
- 500 g żeberek wieprzowych
- udo kurczaka lub pierś indycza
- włoszczyzna (2 marchewki, pietruszka , kawałek pora i selera)
- 1-2 cebule.
- 2 listki laurowe
- 2 ziela angielskie
- 300 g szczawiu ( może być również mrożony)
- 250 ml śmietany 18%
- łyżka mąki,
- troszkę oleju do smażenia
- sól i pieprz do smaku.
przygotowanie :
1. Do garnka włożyć pokrojone żeberka , udko kurczaka lub indyka. Osolić i zagotować. Zszumować. zmniejszyć ogień i gotować około godzinę.
2 dodać pokrojona marchewkę , pietruszkę, pora i selera. dodać liść laurowy i ziele angielskie. gotować około pół godziny do miękkości warzyw.
3. cebulę pokroić w kostkę.( można ją zrumienić) dodać do zupy.
4. Szczaw opłukać i dodać posiekany drobno do zupy . Gotować kilka minut .
5. Mąkę wymieszać z wodą i śmietaną. dodać do zupy mieszając Zagotować na małym ogniu.
Uwaga !: Zupę podawać z ugotowanymi ziemniakami lub chrupkim pieczywem oraz koniecznie
z gotowanym na twardo jajkiem ( pokrojonym w kostkę lub na pół).
z gotowanym na twardo jajkiem ( pokrojonym w kostkę lub na pół).
Szczaw jak i rabarbar zawierają w sobie kwas który utrudnia wchłanianie wapnia i magnezu . Białko w jajku go neutralizuje. Dlatego warto je dodać do zupy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz