piątek, 22 marca 2019

Spaghetti Carbonada

To proste i szybkie danie .  Jest  ono oparte na makaronie   w sosie jajecznym z dodatkiem boczku i parmezanu.

Składniki na około 6 porcji (kwestia umowna ) 

400 gram makaronu spaghetti
4 jajka
200 g. słodkiej płynnej śmietany.30%
200 g boczku

60 g startego parmezanu ( lub sera żółtego do posypania)
sól , pieprz do smaku
1 łyżka oliwy z oliwek ( lub olej)

Sposób na przygotowanie : 
1. Makaron ugotować w osolonej wodzie z odrobiną oleju . Odcedzić po ugotowaniu według wskazówek na opakowaniu.
2. Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie.
3. śmietanę, jajka i ser zmieszać ze sobą i zblędować.
4. zmieszać ze sobą boczek i powstałą masę jajeczną.
5. Dodać makaron . Wszystko wymieszać .
Podawać ciepłe . Posypać resztą startego sera.
Smacznego😜

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz