niedziela, 17 marca 2019

Kapuśniak - ulubiona zupa mojej babci Józefy

I chyba ostatnia zupa jaką znam . Jest to ulubiona zupa mojej babci. Często ją robiła i potrafiła zjeść jej kilka dokładek 😋

Jest  również zdrowa . Wzmacnia organizm . Idealna w  okresach grypy
i przeziębienia. Zawiera dużo witaminy c, b, e, oraz dużo beta-karotenu  jest również  dobrym źródłem wapnia , magnezu , żelaza i potasu. 
Wzmacnia paznokcie ,włosy i  skórę.   
Kiszona kapusta pomaga w przemianie  materii jest wiec idealna
dla osób  dbający o linię czy z zmagających się z problemami trawiennymi
Jakby na to nie patrzeć. Zupka ta ma wiele zalet i warto ją jeść. 

Jednak  osoby z chorobami wrzodowymi  powinny uważać na kwas zawarty


kapuśniak z kiszonej kapusty: 


Składniki (4-6 porcji):

  • 500 g żeberek wieprzowych 
  • 100 g wędzonego suszonego boczku
  • 400 g kiszonej kapusty
  • 600 g ziemniaków
  • 2 litry wody
  • 1 cebula
  • 1 duża marchewka
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera 
  • 2 gałązki natki pietruszki
  • przyprawy  : sól pieprz , do smaku oraz liść laurowy i ziele angielskie łyżeczka kminku  łyżeczka suszonego majeranku.
  • łyżeczka masła klarowanego lub oleju
  • 1 łyżka mąki,
 Jak to zrobić?
1. Mięso opłukać , pokroić na 2 lub 3 części. Włożyć do dużego garnka, zalać zimną wodą , dodać sól i zagotować . Zebrać szumowiny.( taką białą pianę).Zmniejszyć ogień . Przykryć
i gotować około 40 minut.
2. marchewkę pietruszkę i selera obrać i pokroić. Cebulę przypiec na patelni. Warzywa włożyć do gotującej się zupy. 
3. Doprawić . listek laurowy , ziele angielskie . gotować na małym ogniu około 30 minut.  
4. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. dodać do zupy i zagotować około 10 minut.  
5. Dodać kiszonej kapusty ( jeśli bardzo kwaśna to najpierw przepłukać ją wodą)  i gotować około 20 minut. kminek majeranek  na koniec około pół łyżeczki soli i pieprzu do smaku

6. boczek pokroić w paski podsmażyć na oleju lub maśle klarowanym ( około 10 minut)
7. dodać boczek do zupy
8. na pozostałym oleju podsmażyć mąkę mieszając drewnianą łyżką. Następnie dodać odrobinę wywaru z zupy. Zagotować i dodać do zupy.  Zupę gotować jeszcze kilka minut. Smacznego.😋
A wy jakie jeszcze znacie smaczne zupy? 😏

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz