I chyba ostatnia zupa jaką znam . Jest to ulubiona zupa mojej babci. Często ją robiła i potrafiła zjeść jej kilka dokładek 😋
Jest również zdrowa . Wzmacnia organizm . Idealna w okresach grypy
Jest również zdrowa . Wzmacnia organizm . Idealna w okresach grypy
i przeziębienia. Zawiera dużo witaminy c, b, e, oraz dużo beta-karotenu
jest również dobrym źródłem wapnia , magnezu , żelaza i potasu.
Wzmacnia paznokcie ,włosy i skórę.
Kiszona kapusta pomaga w przemianie materii jest wiec idealna
dla osób dbający o linię czy z zmagających się z problemami trawiennymi.
Wzmacnia paznokcie ,włosy i skórę.
Kiszona kapusta pomaga w przemianie materii jest wiec idealna
dla osób dbający o linię czy z zmagających się z problemami trawiennymi.
Jakby na to
nie patrzeć. Zupka ta ma wiele zalet i warto ją jeść.
Jednak
osoby z chorobami wrzodowymi powinny uważać na kwas zawarty
Składniki (4-6 porcji):
kapuśniak z kiszonej kapusty:
Składniki (4-6 porcji):
- 500 g żeberek wieprzowych
- 100 g wędzonego suszonego boczku
- 400 g kiszonej kapusty
- 600 g ziemniaków
- 2 litry wody
- 1 cebula
- 1 duża marchewka
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 2 gałązki natki pietruszki
- przyprawy : sól pieprz , do smaku oraz liść laurowy i ziele angielskie łyżeczka kminku łyżeczka suszonego majeranku.
- łyżeczka masła klarowanego lub oleju
- 1 łyżka mąki,
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhfOAk60XKPVjxNnMsoG2YNVXb7sCd93OFqmvfduZZLOQprgWI55A1USStibOXLhk6eeNUaRlWIv0wGU9IiUlKhoccFEVvfvG0qCG6LOpuZw0l26tysf9BGNY-R62tzJxdjerLthuuRD5s/s320/kapu%25C5%259Bniak.jpeg)
Jak to zrobić?
1. Mięso opłukać ,
pokroić na 2 lub 3 części. Włożyć do dużego garnka, zalać zimną wodą , dodać
sól i zagotować . Zebrać szumowiny.( taką białą pianę).Zmniejszyć ogień .
Przykryć
i gotować około 40 minut.
i gotować około 40 minut.
2. marchewkę pietruszkę
i selera obrać i pokroić. Cebulę przypiec na patelni. Warzywa włożyć do
gotującej się zupy.
3. Doprawić . listek
laurowy , ziele angielskie . gotować na małym ogniu około 30 minut.
4. Ziemniaki obrać i
pokroić w kostkę. dodać do zupy i zagotować około 10 minut.
5. Dodać kiszonej
kapusty ( jeśli bardzo kwaśna to najpierw przepłukać ją wodą) i gotować
około 20 minut. kminek majeranek na koniec około pół łyżeczki soli i
pieprzu do smaku
6. boczek pokroić w paski podsmażyć na oleju lub maśle
klarowanym ( około 10 minut)
7. dodać boczek do zupy
8. na pozostałym oleju podsmażyć mąkę mieszając drewnianą
łyżką. Następnie dodać odrobinę wywaru z zupy. Zagotować i dodać do zupy. Zupę gotować jeszcze kilka minut. Smacznego.😋
A wy jakie jeszcze znacie smaczne zupy? 😏
A wy jakie jeszcze znacie smaczne zupy? 😏
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz