wtorek, 19 marca 2019

Domowy makaron


W dzisiejszych czasach   większość ludzi już nie  robi  takich rzeczy w domu. O wiele łatwiej jest iść do sklepu i kupić paczkę gotowego dania niż samemu w domu zrobić w tym przypadku Makaron. Mówią  wychodzi taniej. Jest o wiele szybciej. Ale czy nie  idziemy w życiu za bardzo na skróty?  
Przyznam się sama też kupuję ten makaron w sklepach . Niby patrzy się na opakowanie by był jajeczny itp. ale czy naprawdę można go porównać z tym prawdziwym domowym makaronem który w dzieciństwie robiła babcia do rosołu albo innej zupy? 
Chyba nie. Ta  dziecięca radość że się jej pomagało. Kręcić korbką od maszynki do robienia klusek.  Ostatnio coraz częściej  przypominają mi się takie rzeczy. Powiecie żałoba . Fakt, ale czy tylko ona? 
Może warto się zatrzymać i pomyśleć nad sensem swojego życia nawet w kuchni . Dlaczego gotujemy? Kogo to wszystko? Czemu się tak staramy albo dlaczego tak nie wiele potrafimy?   Odpowiedzi mogą nas zaskoczyć. A o to przepis uchowany z zeszytu mojej mamy bo jak już wspominałam babcia robiła wszystko na ,, oko''. 
 Domowy Makaron :

Składniki i wykonanie:
 Mąka 1kg , 
Jajka 3-6 ,
 Woda i sól 
 zagnieść .
rozwałkować  gotowe placki przekręcić przez maszynkę do robienia klusek. 

Można też  w drobne paseczki  samemu pokroić ostrym nożem składając paski  rozwałkowanego ciasta  ze sobą i kroić je  w mniejsze paseczki ostrym nożem.
Makaron  gotować w osolonej wodzie.( 3-4 minuty )

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz