niedziela, 17 marca 2019

marchwianka


Nie wiem jak  dużo osób ją zna. Nie jest chyba tak popularna jak  wyżej wymienione zupy. W rodzinie mojego chłopaka nie znają tej zupy  choć często jedzą zupy zamiast drugich dań.
Marchwianka to ulubiona zupa mojej mamy. Często ja robi. Zwłaszcza latem gdy jest dużo młodej marchwi.  Jest to  zupa dość słodka ale lekko strawna. W upalne dni dobrze jest zjeść coś takiego.  Słyszałam też że pomaga na różne problemy żołądkowe np. biegunki. Czy to prawda? Sama nie wiem. Nigdy nie było mi dane sprawdzić jej skuteczności . A o to przepis na słodycz w innym niż deser wydaniu : 


Marchwianka J

Składnik :

  • 4-5 marchewek,
  • 3-4 średniej wielkości ziemniaki
  • 1 kawałek pora ok. 10 cm,
  • 1-2 łyżki masła ( oleju)
  • 3-4 gałązki lubczyku
  • do smaku: sól odrobina cukru,
  • 1 czubata łyżeczka mąki pszennej

Jak zrobić?
Warzywa oczyścić, obrać, dokładnie wypłukać. Ziemniaki i marchewki pokroić w m/w takiej samej wielkości niedużą kostkę. Pora posiekać
w cienkie pół plasterki. Masło utrzeć z mąką na pastę.
Do garnka włożyć marchewkę i ziemniaki, zalać wodą tyle żeby przykryła warzywa, gotować ok.10 min., dodać lubczyk i pora, gotować jeszcze
 5 min.. Kiedy warzywa będą już mięciutkie dodać pastę z masła i mąki, mieszać aż się rozpuści. Doprawić solą. Zupa powinna być gęsta
od warzyw więc nie dolewajmy zbyt dużo wody.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz