poniedziałek, 1 kwietnia 2019

Zupa Koperkowa- urody ci doda :)

Nie wiem  jakim sposobem ten przepis znalazł się w moich karteczkach z przepisami ale postanowiłam i jego dodać na blog skoro się pojawił.

Koperek jest  bardzo zdrowy  zarówno na surowo jak i w kiszonkach , herbatkach czy zupach.  łagodzi dolegliwości żołądkowe. Nie tylko kolki u niemowląt .Wzmacnia odporność. Zawiera dużo witaminy B i C. Po nad to wpływa  kojąco na nasz wzrok . Zawiera dużo magnezu , fosforu i żelaza czy potasu . Wpływa  kojąco na nasze ciśnienie krwi .Zawiera dużo witaminy A. chroni przed nowotworami jamy ustnej i stanami zapalnymi stawów.Ponad to wspomaga trawienie dzięki dużej zawartości błonnika. A co ciekawe pomaga pozbyć się czkawki :) Wystarczy zalać odrobinę pokrojonego koperku wodą i wypić:) Czy to nie intrygujące zioło?


Zupę koperkową obiła kilkakrotnie moja koleżanka Dorota, a i cioci Zosi zdarzało się ją zrobić gdy nas odwiedzała. Przynajmniej pamiętam ze ją robiła.:)
Zupa koperkowa:
  • 2 pęczki koperku ( najlepiej świeżego)
  • 6 ziemniaków
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • porcja rosołowa ( np. skrzydełko)- choć pewnie jedno to mało, najlepiej za tym dwa do pary :)
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • sól , pieprz
                                                                 Przygotowanie :
  1. Warzywa obrać , umyć , pokroić na mniejsze kawałki  i wrzucić do  gotującej się wody z porcją rosołową. 
  2. Ziemniaki orać, umyć i pokroić w kostkę.  Dodać do zupy. 
  3. Pod koniec gotowania dodać  w całości pęczki koperku.
  4.  Pogotować około 5 minut . 
  5. Wyjąc  łodygi koperku. Doprawić solą i pieprzem zaprawić śmietaną rozmieszaną z wodą i odrobiną wywaru z zupy (hartowanie) można dodać łyżkę mąki.
  6.   Drugi  pęczek koperku umyć pokroić drobno i dodać do zupy. Smacznego.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz