Koperek jest bardzo zdrowy zarówno na surowo jak i w kiszonkach , herbatkach czy zupach. łagodzi dolegliwości żołądkowe. Nie tylko kolki u niemowląt .Wzmacnia odporność. Zawiera dużo witaminy B i C. Po nad to wpływa kojąco na nasz wzrok . Zawiera dużo magnezu , fosforu i żelaza czy potasu . Wpływa kojąco na nasze ciśnienie krwi .Zawiera dużo witaminy A. chroni przed nowotworami jamy ustnej i stanami zapalnymi stawów.Ponad to wspomaga trawienie dzięki dużej zawartości błonnika. A co ciekawe pomaga pozbyć się czkawki :) Wystarczy zalać odrobinę pokrojonego koperku wodą i wypić:) Czy to nie intrygujące zioło?
Zupę koperkową obiła kilkakrotnie moja koleżanka Dorota, a i cioci Zosi zdarzało się ją zrobić gdy nas odwiedzała. Przynajmniej pamiętam ze ją robiła.:)
Zupa koperkowa:
- 2 pęczki koperku ( najlepiej świeżego)
- 6 ziemniaków
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1 cebula
- porcja rosołowa ( np. skrzydełko)- choć pewnie jedno to mało, najlepiej za tym dwa do pary :)
- 2 łyżki śmietany 18%
- sól , pieprz
- Warzywa obrać , umyć , pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić do gotującej się wody z porcją rosołową.
- Ziemniaki orać, umyć i pokroić w kostkę. Dodać do zupy.
- Pod koniec gotowania dodać w całości pęczki koperku.
- Pogotować około 5 minut .
- Wyjąc łodygi koperku. Doprawić solą i pieprzem zaprawić śmietaną rozmieszaną z wodą i odrobiną wywaru z zupy (hartowanie) można dodać łyżkę mąki.
- Drugi pęczek koperku umyć pokroić drobno i dodać do zupy. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz