Gorący tort zakąskowy , to danie w formie tortu ale mięsne.
Gorący tort zakąskowy:
składniki:- 25 dkg mąki ( 1-2 szklanki)
- jedno jajko + 2 żółtka z nadzienia.
- (60 dag) pół kostki margaryny
- 3 łyżki wody
- sól , pieprz
- szczypta kminku
nadzienie:
- 25 dag ugotowanego mięsa , cebula
- 4 dkg margaryny lub innego tłuszczu.
- 10 dkg ser żółty lub bułki 2-3 łyżki tartej
- łyżka mąki
- 2 pozostałe białka
- sól pieprz , papryka ostra mielona
- szczypta pietruszki suszonej .
- można dodać puszkę pomidorów.lub kilka ugotowanych ziemniaków
Przygotowanie:
Dzień wcześniej przygotować ciasto:
- mąkę, masło , sól pieprz i kminek zagnieść tak aby nie było grudek. Dodać 3 łyżki zimnej wody i wygnieść dokładnie.
- Wstawić do lodówki na 30 minut.
- Rozwałkować na placek i wykleić ciastem tortownicę którą najpierw wysmarowujemy tłuszczem lub wykładamy papierem do pieczenia.
- ciasto nakłuć widelcem i wstawić do piekarnika
- zmielić ugotowane wcześniej mięso ( wołowe , wieprzowe, lub drobiowe )
- pokroić drobno cebulę i podsmażyć ją na patelni z odrobina tłuszczu i mąki.
- Wymieszać cebulę z mięsem i przyprawić do smaku sola , pieprzem , papryką ostrą. pokruszoną pietruszką,
- Do masy można dodać puszkę pokrojonych pomidorów lub kilka ugotowanych zmielonych ziemniaków .
- Ubić pianę z dwóch białek i dodać do mięsa.
- Wyłożyć nadzienie na spód ciasta. , wyrównać ,
- Posypać ztartym serem lub bułką tartą.
- piec około 30-50 minut . w 200 stopniach
- Po wystudzeniu pokroić jak tort.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz