czwartek, 25 kwietnia 2019

Gorący Tort zakąskowy

Dziwna nazwa . Daje nam do myślenia i prowokuje  aby sprawdzić z czym i o co chodzi.
Gorący tort zakąskowy , to  danie  w formie tortu ale   mięsne.

Gorący tort zakąskowy:
składniki:

  •  25 dkg mąki ( 1-2 szklanki)
  • jedno jajko + 2 żółtka z nadzienia. 
  • (60 dag) pół kostki margaryny
  • 3 łyżki wody
  •  sól , pieprz
  • szczypta kminku 

nadzienie:

  •  25 dag ugotowanego mięsa , cebula
  • 4 dkg margaryny lub innego tłuszczu.
  •  10 dkg ser żółty  lub  bułki 2-3 łyżki  tartej 
  • łyżka mąki 
  • 2  pozostałe białka 
  • sól pieprz , papryka ostra mielona
  •  szczypta pietruszki suszonej .
  • można dodać  puszkę  pomidorów.lub kilka ugotowanych ziemniaków 

Przygotowanie:
Dzień wcześniej przygotować ciasto:

  1.  mąkę, masło ,  sól pieprz i kminek zagnieść tak aby nie było grudek.  Dodać 3 łyżki zimnej wody  i wygnieść dokładnie.
  2. Wstawić do lodówki na 30 minut. 
  3. Rozwałkować na placek i wykleić ciastem  tortownicę którą   najpierw wysmarowujemy tłuszczem lub wykładamy papierem do pieczenia.  
  4. ciasto nakłuć widelcem i wstawić do piekarnika 
przygotować nadzienie:

  1. zmielić ugotowane  wcześniej mięso ( wołowe , wieprzowe, lub drobiowe ) 
  2. pokroić drobno cebulę i podsmażyć ją na patelni z odrobina tłuszczu i mąki.  
  3. Wymieszać cebulę z mięsem  i przyprawić do smaku sola , pieprzem , papryką ostrą. pokruszoną pietruszką,  
  4. Do masy można dodać puszkę pokrojonych  pomidorów lub kilka  ugotowanych zmielonych ziemniaków . 
  5. Ubić pianę z  dwóch białek i dodać do mięsa.
  6. Wyłożyć nadzienie na  spód ciasta. , wyrównać ,  
  7. Posypać ztartym serem lub bułką tartą.
  8.  piec około 30-50 minut . w 200 stopniach 
  9. Po wystudzeniu pokroić jak tort. 
Rada :Można polać sosem pieczarkowym  .Taki tort to  sycący obiad . Spróbujcie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz