sobota, 27 kwietnia 2019

koreczki śledziowe.

 Pychota.  Czekam na nie każdej wigilii. :)  Teraz można kupić gotowe  również smaczne, ale  znalazłam przepis na takie domowe może ktoś kiedyś robił lub zrobi  swoje :)
koreczki śledziowe
Składniki:

  • 1 kg śledzia
  • 1 słoik ogórków korniszonach
  • 1 słoik  papryki w occie
  •  1-2 cebule czerwone
  • 4 łyżki  octu
  • 8 łyżek oleju
  • 2 łyżeczki pasty pomidorowej lub koncentratu pomidorowego.  
  • sól , cukier , trochę pieprzu. 

przygotowanie:

  1.  śledzie  wymoczyć   na 24 godziny przed obraniem z ości  przekroić na 4 części  wzdłuż lub kupić  filety ze śledzia. ! uwaga często są one nadmiernie solone więc  dobrze je  wymoczyć  w wodzie.
  2.  Ogórki pokroić w plasterki. 
  3. paprykę obrać ze skórki i pokroić w paski
  4.  cebulę pokroić w piórka
  5.  W filet śledziowy zawinąć  2 plasterki ogórka 2 plasterki papryki i 2-3 piórka cebuli. Spiąć wykałaczką. 
  6. Przygotować zalewę:
  7. olej z octem i pasta pomidorową dobrze wymieszać ze sobą .  zagotować.   
  8. Doprawić solą , cukrem i pieprzem do smaku.
  9. przestudzoną zalewą zalać  przygotowane koreczki śledziowe. odstawić do lodówki do ,, przegryzienia smaków''. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz