koreczki śledziowe
Składniki:- 1 kg śledzia
- 1 słoik ogórków korniszonach
- 1 słoik papryki w occie
- 1-2 cebule czerwone
- 4 łyżki octu
- 8 łyżek oleju
- 2 łyżeczki pasty pomidorowej lub koncentratu pomidorowego.
- sól , cukier , trochę pieprzu.
przygotowanie:
- śledzie wymoczyć na 24 godziny przed obraniem z ości przekroić na 4 części wzdłuż lub kupić filety ze śledzia. ! uwaga często są one nadmiernie solone więc dobrze je wymoczyć w wodzie.
- Ogórki pokroić w plasterki.
- paprykę obrać ze skórki i pokroić w paski
- cebulę pokroić w piórka
- W filet śledziowy zawinąć 2 plasterki ogórka 2 plasterki papryki i 2-3 piórka cebuli. Spiąć wykałaczką.
- Przygotować zalewę:
- olej z octem i pasta pomidorową dobrze wymieszać ze sobą . zagotować.
- Doprawić solą , cukrem i pieprzem do smaku.
- przestudzoną zalewą zalać przygotowane koreczki śledziowe. odstawić do lodówki do ,, przegryzienia smaków''.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz