poniedziałek, 29 kwietnia 2019

marchewka na gęsto- idealny dodatek do mięs, zup

 Marchewka gotowana jest bardzo zdrowa.  Warto ją jeść pod różną postacią.  Jest  dobrym towarzyszem do mięs i idealnie pasuje do zupy. Potrafi też  współgrać w chrupkiej surówce czy uleczyć chory brzuszek , a co najważniejsze wspiera  oczka.

Dużo plusów jak na taką małą nie pozorną marchewkę prawda?
a o to przepis na marchewkę  na gęsto idealną do dań mięsnych czy zup warzywnych.
Marchewka na gęsto
składniki:
  •  1 kg marchewki  pokrojonej w kostkę( może być mrożona)
  •  1-1,5 łyżki  masła klarowanego 
  •  1/4 kwaśnej śmietany
  •  1-1,5 łyżki mąki
  • sól , cukier do smaku 
  • 1 szklanka wody 
  • pietruszka zielona 
przygotowanie:
  1. Marchewkę pokroić w kostkę . 
  2. Gotować do miękkości w szklance wody . 
  3. Dodajemy  mało klarowane , 
  4. śmietanę z mąką i pietruszką zieloną. 
  5. można pietruszkę pominąć jeśli nie lubimy.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz