piątek, 26 kwietnia 2019

Zupa plenerowa

 Ten  przepis zawiera w sobie chyba wszystkie warzywa jakie można  zdobyć lub znaleźć na targu.

Kalafior, kalarepa , kapusta, fasolka szparagowa,  świeży  wyłuskany groch, pietruszka , marchewka, ziemniaki,  (  im większe urozmaicenie tym lepiej).
Nazwa prawdopodobnie pochodzi od tego, że ta zupę można robić na dworze w kociołku - na ognisku.
Zupa plenerowa 
Składniki :
  • 1 mały kalafior 
  • 1 kalarepa 
  • 1 mała kapusta biała 
  • 400 g.fasolka szparagowa 
  • 200 g groch 
  • 1  średnia pietruszka
  • 2 średnie marchewka
  • 5 ziemniaków
  • 2 łyżki masła 
  • 1-2 cebule 
  • pęczek szczypiorku  
  • sól i pieprz.
Przygotowanie:.
  1.  W kociołku ( taki duży garnek )  zagotować 3 litry wody 
  2.  Wrzucić wszystkie umyte , obrane i pokrojone warzywa ( prócz ziemniaków).  i gotować około 25 minut.
  3.  Wrzucić pokrojone w kostkę lub zatarte na tarce ziemniaki i gotować jeszcze około  10-15 minut.  
  4. Doprawić solą i pieprzem 
  5. Gotować do miękkości warzyw .  
  6. Na koniec dodać  dwie łyżki masła i  posiekany drobno szczypiorek . Samczego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz