Kalafior, kalarepa , kapusta, fasolka szparagowa, świeży wyłuskany groch, pietruszka , marchewka, ziemniaki, ( im większe urozmaicenie tym lepiej).
Nazwa prawdopodobnie pochodzi od tego, że ta zupę można robić na dworze w kociołku - na ognisku.
Zupa plenerowa
Składniki :- 1 mały kalafior
- 1 kalarepa
- 1 mała kapusta biała
- 400 g.fasolka szparagowa
- 200 g groch
- 1 średnia pietruszka
- 2 średnie marchewka
- 5 ziemniaków
- 2 łyżki masła
- 1-2 cebule
- pęczek szczypiorku
- sól i pieprz.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgIYo_ln_j6TPhRlh-enbRsv2ToM8867E3QYhU-AKDZ2fO1-gaBxYmIUOhc2NUOqVy0OLQOSJWLvoXaBL-52Ed8Z2EkH6PLmRtSO-qyGGqB60eGW-u0WYM_vky3myqeN4rv7buNRl-9BRY/s320/zupa+plenerowa.jpg)
- W kociołku ( taki duży garnek ) zagotować 3 litry wody
- Wrzucić wszystkie umyte , obrane i pokrojone warzywa ( prócz ziemniaków). i gotować około 25 minut.
- Wrzucić pokrojone w kostkę lub zatarte na tarce ziemniaki i gotować jeszcze około 10-15 minut.
- Doprawić solą i pieprzem
- Gotować do miękkości warzyw .
- Na koniec dodać dwie łyżki masła i posiekany drobno szczypiorek . Samczego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz