wtorek, 30 kwietnia 2019

Pierniczki brukowce

Ciekawe z skąd ta nazwa. Może dlatego, że mogą długo być przechowywane ? A może nazwa pochodzi od    glazury z lukru   która jest twarda i koloru zbliżonego do kostki brukowej? Kto to wie? mhm..

Pierniczki brukowce

Składniki:

  • 1 kg mąki
  • 40 dkg cukru 
  • 10 dkg miodu
  • 2 jajka
  • 10 dkg masła
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1.5 łyżeczki przyprawy do piernika 

Przygotowanie:

  1.  Mąkę wymieszać na blacie z  masłem 
  2. Cukier zrumienić na patelni (karmel)
  3.  Miód  rozpuścić w wodzie, dodać przyprawę do piernika i sodę oczyszczoną . Wymieszać i wystudzić.  
  4. Dodać stopniowo do posiekanej mąki z masłem i zagnieć ciasto.  
  5. Z ciasta uformować wałeczek o średnicy 1,5 cm , pokroić go na małe kawałeczki . Wielkości 2-3 cm. 
  6. pierniczki ułożyć na wysmarowanej tłuszczem  blaszce i piec w średnio nagrzanym piekarniku około 10-15 minut .  Po upieczeniu polać lukrem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz